Marion Vamos (10) fra Jar i Bærum har ansvar for å samle familiens panteflasker og legge dem i en tilhenger i garasjen.

Pantepengene havner på jentas sparekonto.

Nylig oppdaget familien at det var noe som ikke stemte. For til tross for at jenta hadde samlet i vei hele høsten, ble det likevel færre og færre poser i tilhengeren.

– Det var utrolig rart. Haugen i tilhengeren ble liksom aldri større. Da bestemte vi oss for å sette opp overvåkingskameraer for å se hva som var på gang, sier Marions mor Nathalie Christine Vamos (33) til TV 2.

Familien ble svært overrasket da de så på opptakene.

Det var Budstikka (bak betalingsmur. journ. anm.) som først omtalte saken.

FORTVILER: Marion Vamos foran tilhengeren sammen med mor Nathalie Christine Vamos og far Sverre Dogger. Foto: Privat
FORTVILER: Marion Vamos foran tilhengeren sammen med mor Nathalie Christine Vamos og far Sverre Dogger. Foto: Privat

Vet når familien ikke er hjemme

– Der så vi tyven. En helt vanlig mann med sykkelhjelm og sekk, i kanskje midten av 30- eller 40-årene, som jevnlig forsyner seg av sekkene fra vår tilhenger på privat eiendom, med flasker som vår datter har vært flink til å sortere og samle. Videoene viser at han følger med på oss tett, og dukker opp når vi sover, eller når vi kjører ut en tur, sier Nathalie Christine til TV 2.

Hun forteller at opptakene viser at mannen dukker opp så fort han ser at familien er borte. Selv når de bare er borte ti minutter, slår mannen til.

– Han sniker seg raskt inn på tomten, inn mellom et par andre biler vi eier, helt opp i garasjeporten. Han titter seg raskt rundt for å være sikker på at ingen ser ham, og napper med seg alt fra to til fire søppelsekker med flasker og suser av sted på sykkel.

FORSYNER SEG: Her blir «Flaskemannen» filmet mens han stjeler Marions panteflasker på dagtid. Foto: Christine Vamos
FORSYNER SEG: Her blir «Flaskemannen» filmet mens han stjeler Marions panteflasker på dagtid. Foto: Christine Vamos

Nathalie Christine sier at det verste med det hele er at familien føler seg overvåket.

– Han følger med på oss. En gang stjal han flasker klokken 06.48, altså 40 minutter før vi vanligvis står opp. Det virker som om han vet når vi står opp, sier hun.

– Hvem er det som gjør noe sånt?

Selv sier Marion at det er trist at noen stjeler panteflaskene hun har samlet i hele høst.

– Det er ikke noe gøy at noen stjeler flaskene. Det er jo veldig mye penger som blir borte, sier Marion Vamos (10) til Budstikka.

Familien holder på å totalrenovere boligen i Bærum. Men foreldrene rydder og flytter på saker og ting, tar Marion seg av alle panteflaskene.

Meningen var at hun snart skulle pante alle flaskene hun har samlet.

– Hun gledet seg til å pante nå før jul, for å kunne hente inn mer sparepenger. Marion ble veldig lei seg da jeg fortalte at noen faktisk stjeler panteflaskene hennes. Hvem er det som gjør noe sånt, spør Nathalie Christine, som også er mor til syv måneder gamle tvillinger.

Hadde englevakt da vogntoget kom imot:

Vurderer å kontakte politiet

Nathalie Christine anslår at pant for mange tusen kroner har blitt stjålet bare de siste to ukene.

– Marion har samlet 1,5-litersflasker i store søppelposer, så det er jo snakk om ganske mange penger her, sier hun.

Foreløpig er ikke mannen anmeldt, men Christine forteller at hun nå vurderer å kontakte politiet.

– Jeg tenkte å ta en telefon til dem og høre om det er verdt en anmeldelse. Jeg håper jo at denne mannen slutter å stjele panteflasker fra et barn. Marion er helt fortvilet, og vi syntes det er skremmende at noen følger så godt med på vårt bevegelsesmønster og med vel viten om at dette er feil og på en privat eiendom, sier Nathalie Christine.

Og:

– Vi ber folk passe på løse eiendeler man ellers har i hagen, garasjen eller ellers på tomten sin. De skal vite at tyverier som dette faktisk forekommer på områder man ellers oppfatter som både trygt, hyggelig og rolig.