PROTEST: En kvinne holder opp en plakat under #metoo-demonstrasjonen i Los Angeles søndag.
PROTEST: En kvinne holder opp en plakat under #metoo-demonstrasjonen i Los Angeles søndag. Foto: Lucy Nicholson

– Kall oss aldri «golddiggers» eller psykopater igjen

Kvinner i Los Angeles tok til gatene for å vise sin avsky mot seksuelle trakassering.

Hundrevis av kvinner samlet seg i hjertet av Los Angeles og Hollywood søndag.

På T-skjorter og plakater var budskapet klart og tydelig.

– Ikke mer seksuelle overgrep!

– Voldtekt er ikke en vits!

Walk of Fame

Kvinner i alle aldre marsjerte for å vise sin støtte til personer som er ofre for seksuell trakassering og overgrep, og #metoo-kampanjen er derfor flyttet fra sosiale medier – og ut i gatene.

Mange av de som deltok har også selv opplevd trakassering.

Den fredelige demonstrasjonen var til støtte, både for de som har stått frem og fortalt hvordan de er blitt trakassert av høytstående personer i medie- og underholdningsbransjen, og til dem som har opplevd overgrep i barndommen.

– Jeg er blitt seksuelt trakassert mange ganger i livet. Det har påvirket meg på alle måter, forteller Tara McNamarra (21) til Reuters.

Flesteparten av de som deltok i Metoo-marsjen var kvinner, men også en del menn var der for å vise støtte til den stadig voksende kampanjen.

Demonstrasjonen var lagt til det folk flest forbinder med Hollywood, nemlig deler av Walk of Fame. Her er navnet på kjendisene gravert inn i stjernene på bakken, blant annet skuespiller Kevin Spacey, som er anklaget for en rekke tilfeller av seksuell trakassering og overgrep gjennom karrieren.

– Jeg er veldig glad for at vi er her. Dette begynte i Hollywood. Det er veldig symbolsk å gjennomføre denne marsjen – ikke med Hollywood-folk, men i Hollywood, sier arrangør og grunnlegger av organisasjonen Just Be Inc, skriver Los Angeles Times.

Modige

Metoo-kampanjen startet etter at flere kvinner åpent fortalte om seksuell trakassering av Hollywood-produsenten Harvey Weistein.

Ifølge US Weekly er det nå hele 70 navngitte kvinner som har stått frem og anklaget Weistein for både trakassering og overgrep.

Én av de som deltok søndag er TV-journalist Lauren Sivan, som har anklaget Weinstein for seksuell trakassering.

– Dere er alle modige. Å være modig kommer i mange ulike variasjoner. Du må ikke ha på deg en militæruniform for å gjøre USA til et bedre sted å leve og jobbe. Dere gjør det ved å delta her i dag, sier Sivan til de fremmøtte.

Hun mener det er på høy tid at maktfordelingen i samfunnet endrer seg.

– Vi er her for å vise at dere ikke kan true oss til stillhet, kalles oss golddiggers eller psykopater. Det er over nå, fordi vi vil at våre døtre og sønner skal kunne gå på jobb, og aldri bli tvunget til å gå i møte med en mann i badekåpe, sa Sivan.

De siste ukene har kvinner over hele verden delt sine egne historier under #metoo, i sosiale medier. Men nå har altså mange av ofrene samlet seg for å vise avsky.

– Jeg føler endelig at folk begynner å høre på oss. Men jeg må understreke dette; Det er bare toppen av isfjellet. Det er så mange flere, sier Christy Lee Hughes.

Også stjernekomikeren Louis C.K. er anklaget for trakassering. Fem navngitte kvinner har stått frem med sine historier. Han har innrømmet overgrep.

– Disse historiene er sanne. På det tidspunktet sa jeg til meg selv at det var greit, fordi jeg aldri viste penisen min uten å spørre først. Men senere i livet har jeg lært at når du har makt over noen, og spør om det, så er det et overgrep, har Louis C.K. uttalt.