Ifølge avisen Orlando Sentinel startet det hele med at en passasjer oppdaget at det kom røyk fra bagen hans. Røyken viste seg å komme fra et litium-batteri som var overopphetet, men det ante ikke passasjeren.

Forskrekket slapp han bagen, som traff gulvet med et smell. Folk som sto i nærheten tolket smellet og oppstandelsen som om et skudd var blitt avfyrt.

Dermed brøt det ut kaos.

Løp i dekning

– På grunn av alle hendelsene som hender rundt om i verden, fikk noen vitner panikk og løp av gårde uten bagasje mens de veltet kø-gjerdene, forklarer Phil Brown fra Greater Orlando Aviation Authority.

– Andre som hørte at folk slapp bagasjen, gjerdene som veltet og raske bevegelser tolket lydene som om våpen var avfyrt, og i løpet av sekunder startet en spontan evakuering av hovedterminalen, skriver Brown videre i en bloggpost søndag.

Bombehunder ble hentet inn, men myndighetene kunne raskt slå fast at ingen skudd hadde blitt avfyrt og det var ingen ting som utgjorde en fare for passasjerene. Men skaden var naturligvis allerede skjedd.

Måtte gå ut av fly som var klare til avgang

Sikkerhetsfolkene insisterte på at alle passasjerene på flyplassen måtte gå gjennom sikkerhetskontrollen på nytt. Det samme gjaldt passasjerer som allerede satt om bord i flyene sine. Dermed ble tusenvis av passasjerer forsinket, og 24 flyvninger ble kansellert fredag.

– Vi prøvde på forskjellig vis å kommunisere, men som alle er klar over, er det en overveldende oppgave for noen få mennesker å få gitt en beskjed til en så stor menneskemengde. Kommunikasjon vil alltid være en utfordring i denne typen situasjoner, skriver Phil Brown.

Orlando International Airport er den 13. travleste flyplassen i USA, med 325.000 flybevegelser og 43,5 millioner passasjerer hvert år.