OPPGJØR: Aleksander Schaus (t.v) oppgjør med seksuell trakassering har ikke gått upåaktet hen. Til høyre organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand.
OPPGJØR: Aleksander Schaus (t.v) oppgjør med seksuell trakassering har ikke gått upåaktet hen. Til høyre organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand. Foto: TV 2

TV 2-ledelsen om Schau-anklagene: – Det siste vi vil er å feie dette under teppet

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør har tatt kontakt med Aleksander Schau for å høre mer om eksemplene på trakassering han delte lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag tok radio- og tv-profil Aleksander Schau et kraftig oppgjør med seksuell trakassering han har vært vitne til i arbeidslivet.

«Jeg bruker som oftest Twitter til fjas, fotball, retweets og formidling av eget arbeid. Det har jeg tenkt å fortsette med, men først tror jeg at jeg må snakke litt alvor. For det er noe som har gnagd meg og mange andre altfor lenge. Det er på tide å få det ut», begynte han, før han ramset opp flere uønskede episoder i medier- og kulturbransjen.

TV 2 var i kontakt med Schau lørdag. Han ønsket ikke å la seg intervjue, men skrev i en SMS at «flesteparten av historiene har kommet fra TV 2».

Han skriver på Twitter at han nå forteller om «hva som foregår, hvordan det feies under teppet og hvordan de som sier i fra latterliggjøres, ufarliggjøres og undermineres».

Har tatt kontakt med Schau

Dette har ikke gått ubemerket hen i TV 2. Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier hun har vært i kontakt med Schau for å forsikre seg om at hun kjenner til alle sakene som kommer fra TV 2.

Willand sier følgende om Schaus uttalelser:

– Vi er enig med Schau i at det han beskriver er totalt uakseptabelt. Han skal ha ros for å ta et oppgjør på vegne av alle dem som har opplevd seksuell trakassering, sier hun.

– Det må være helt klart hvem som er ofre i slike saker. Det er ikke de som oppfører seg på en slik totalt uakseptabel måte som er offer her, men samtidig så må vi holde hodet kaldt. De som er ofre for seksuell trakassering må selv bestemme om de ønsker å ta dette ut i offentligheten. Og de som eventuelt rammes uskyldig av dette må ha en mulighet til å forsvare seg, sier hun.

Willand sier hun kjenner til at noen av sakene Schau nevner stammer fra TV 2.

– Noen av sakene Schau nevner, kjenner jeg til. De ligger tilbake i tid, og det har blitt reagert kraftig fra TV 2. Alle har endt med oppsigelse eller avsluttet kontrakt, med unntak av én sak som endte med kraftig advarsel. I en av sakene tok det for lang tid, men det endte også med at arbeidsforholdet opphørte, sier hun.

Oppfordrer til varsling

Willand understreker at oppførselen som beskrives av Schau er helt uakseptabel.

– Det siste vi vil er å feie dette under teppet. De som driver med slik fullstendig uakseptabel adferd, skal konfronteres. Vi skal forholde oss til lover og regler i arbeidslivet, men reaksjonene skal være tydelige på at dette ikke er noe vi aksepterer i vårt arbeidsmiljø, sier hun.

– Så må vi erkjenne at vi ikke klarer å plukke opp alt som skjer. Blant annet fordi de som utsettes for dette ikke varsler. Det må vi ha respekt for. Men la meg være tydelig. Alle som vet at dette foregår, hører påstander, eller observerer slik adferd, har en moralsk og kollegial forpliktelse til å gi beskjed så vi har mulighet til å gå grundig inn i saken. Slik saken står nå, er det flere av punktene på Schaus liste jeg aldri har hørt om, det gjør det også vanskelig å håndtere. Det vi ikke vet eller får høre om, har vi heller ingen mulighet til å reagere på, avslutter hun.