– Det var skikkelig nære på. Jeg satt og skalv etterpå, men var lettet over at det gikk så bra, sier Tor-Bjørn Kyrkjebø (56) til TV 2.

Den erfarne yrkessjåføren var på jobb, og dashbordkameraet i lastebilen filmet den dramatiske hendelsen på riksvei 7 i juni i år.

NRK omtalte saken først, sammen med flere andre medier lørdag kveld.

Krysser veien bak bussen

Kyrkjebø forteller at bussen som kjørte foran ham, passerte en busslomme og stanset 30 meter lenger framme, i en sving.

Fem barn gikk av bussen.

– Jeg ser at en av dem skjener ut i veien og skjønner hva som skjer. Jeg sitter høyt og ser vogntoget som kommer imot. Jeg fløyter og blinker med lysene, jeg har lys oppå taket, og håper sjåføren skal reagere. Han gjorde det han kunne for å stoppe, sier Kyrkjebø.

Sjåføren på det lituaiske vogntoget som kommer imot, har ikke mulighet til selv å se hva som er i ferd med å skje. Bussen hindrer sjåføren i å oppdage barna.

Videoen viser hvordan sjåføren bråbremser idet han oppfatter situasjonen og klarer å stanse akkurat før det er for sent. Barnet klarer såvidt å løpe unna.

– Jeg kjørte videre, for alt gikk jo bra, så jeg fikk ikke pratet med den andre sjåføren. Men jeg er sikker på at han satt og skalv, sier Kyrkjebø.

Gjør sterkt inntrykk

Selv har han kjørt for Transferd i Førde i 32 år og kjører både lastebil og buss. Videoen som han tok opp denne sommerdagen har han vist til sine egne barnebarn for å vise dem hvor fort ulykker kan skje. Videoen har også blitt brukt internt i firmaet.

Nils Huus, daglig leder i Transferd AS, sier til NRK at det er utrolig at dette gikk bra. Han viste nylig filmen i et sjåførmøte og forteller at den gjorde sterkt inntrykk.

– Det går et søkk i alle som ser den. Jeg bruker den for å vise hvor viktig det er å ha fokus på rett plass når vi er ute på veiene, sier Huus.

Filmer alle turer

Tor-Bjørn Kyrkjebø sier til TV 2 at han har vært motstander av dashbordkamera, men etter hendelsen i sommer står det på hele tiden.

– Det ga meg en støkk. Nå har jeg flere minnekort, om det skjer noe så tar jeg ut minnekortet og setter inn et nytt, sier han.