Tapte etter forsvarsfeil: – Veldig svakt

Norge tapte 0-2 for Makedonia etter det som var en slapp treningskamp i Skopje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Makedonia – Norge 2-0:

Norge tapte for Makedonia foran et glissent hjemmepublikum i Skopje. På arenaen som rommer 34 000 tilskuere, kom det bare 2-3000, ifølge MAX' kommentatorer.

Se høydepunktene fra kampen i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

– Dette var et stort steg tilbake i feil retning, dessverre. Etter et par positive opplevelser hvor vi har sett klar fremgang under Lars Lagerbäck, var det i dag rett og slett svakt over hele linjen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Det er et viktig poeng at Norge bytter mye på laget. Da har ikke spillerne de samme relasjonene, men det er uansett en veldig skuffende forestilling, fastslår han.

Martin Ødegaard fikk sjansen fra start. Midtveis i 2. omgang satte han et skudd i stolpen

– Måten han drar seg forbi før han avslutter er Ødegaard på sitt beste. Dessverre blir det litt for sjelden vi får se han utfordre, konstaterer Mathisen.

Ødegaard erkjenner at det kunne sett annerledes ut om den heller hadde gått stolpe inn.

– Alt i alt gjør vi en kamp som ikke er bra nok for å vinne, men hadde vi scoret der ville det sett annerledes ut. Vi sliter med å få etablert ordentlig trykk på dem. Vi får ikke slått innlegg, og det blir litt halvveis, sier Martin Ødegaard ti TV 2 etter kampen.

Enkle mål

Like før pause scoret Makedonias største stjerne, 34 år gamle Goran Pandev, kampens første mål. Ezgjan Alioskis stikker var utsøkt, men Norges forsvarsspill var det motsatte.

– Målet vi slipper inn er veldig svakt, og det er slik Lagerbäck absolutt ikke vil se. Svensson får ikke presset skikkelig, løpet fra Pandev blir ikke fulgt og ingen av midtstopperne er i nærheten når han mottar ballen. Løpet kommer bak ryggen på Selnæs, men Valsvik burde oppdaget faren, mener Mathisen.

Tre og et halvt minutt på overtid sendte Sten Grytebust ballen rett i beina til innbytter Kire Markoski da han beveget seg ut av feltet, og makedoneren fikk en enkel oppgave med å øke ledelsen på åpent mål.

TV 2s fotballekspert peker på at Norge var uten flere av deres beste spillere.

– Vi slipper inn to kjempeenkle mål, og klarer ikke å skape farligheter fremover. Norge er ikke bedre enn at når vi mangler vår beste spiss, beste midtbanespiller, beste keeper og en av de beste stopperne er laget tydelig svekket. De som fikk muligheten i kveld tar ikke vare på den, og det henger så klart sammen med at laget ikke fungerer. En ekstremt skuffende kveld.

Lagerbäck misfornøyd

Lars Lagerbäck mener Norge viste seg fra en dårlig side i denne kampen.

– De var gode på kontringer, men vi hadde ikke riktig balanse da vi angrep. Det var et stort problem for oss denne kampen, og generelt ikke en god kamp av oss, sier Lagerbäck til pressen etter kamp.

– Det er klart at vi har noen spillere borte, men det forklarer ikke at vi spilte slik vi gjorde. Vi skal være forsiktige med å kritisere enkeltspillere. Det er veldig vanskelig å være god når laget ikke gjør det bra, fastslår han.

– Slepphendt forsvarsspill

Aleksander Sørloth, som spilte 1. omgang og fikk Norges bestemannspris på spillebørsen, er skuffet over det Norge viste.

– Vi får ikke satt angrepsspillet, og får ikke slått innlegg. I tillegg er det litt slepphendt forsvarsspill. Vi bytter en del spillere, og har kanskje ikke de samme relasjonene som vi pleier. Vi skal reise oss igjen på tirsdag, sier Sørloth til TV 2.

– Jeg hater å tape, og jeg synes vi taper unødvendig her. Dette er en nasjon vi skal slå. Uansett hvilket lag vi stiller, skal det være mer enn godt nok. Vi spiller litt for mye gåfotball i dag, mener Henriksen.

Pål Alexander Kirkevold, som har bøttet inn mål i Superligaen, innrømmer at han merket presset.

– Et par av mulighetene jeg fikk ville jeg kanskje bare ha dunket inn om det var i Hobro, men her ble jeg kanskje litt nølende. Det var ikke helt som jeg hadde håpet på og forestilt meg, sier Kirkevold om debuten.

Tam åpning

I starten av kampen var det vanskelig å avgjøre hva det var minst av – tilskuere eller underholdning.

Deretter tok det seg noe opp. Alioski fikk første sjanse, men skuddet ble blokkert. Etter 18 minutter viste Norge seg frem for første gang. Linnes skjærte flott inn i banen og spilte ut til Ødegaard, som satte ballen i stolpen med utsiden av venstrefoten.

Ola Kamara fikk to muligheter til å score i landslagscomebacket, før Makedonia helt ut av det blå produserte kampens første mål.

Alioski slo en utsøkt stikker til Pandev like før pause, og den 34 år gamle stjernen satte ballen sikkert i mål.

– En skuffende omgang fra Norge. Sørloth vinner alt på topp og er et meget godt oppspillspunkt, men vi sliter med å skape sjanser, oppsummerte Mathisen.

– Målet vi slipper inn er veldig svakt, og det er slik Lagerbäck absolutt ikke vil se. Svensson får ikke presset skikkelig, løpet fra Pandev blir ikke fulgt og ingen av midtstopperne er i nærheten når han mottar ballen. Løpet kommer bak ryggen på Selnæs men Valsvik burde oppdaget faren. Eventuelt måtte løpet blitt fulgt fra en av våres midtbanespillere, vurderte Mathisen.

Landslagsdebut for Mål-Pål

I pausen byttet Lagerbäck Kirkevold inn for Sørloth, som Mathisen trakk frem blant Norges spillere i pausen av kampen. I tillegg kom Dæhli inn for Linnes.

I 2. omgang forsøkte Norge å etablere et et trykk, og et Meling-innlegg gikk like bak Kirkevold som snuste i boksen. Heller enn at Norge spilte seg til sjanser, fikk Makedonia en mulighet på frispark. Denne gangen var Valsvik våken, og fikk ryddet unna Grytebusts retur.

Etter 74 minutter fikk Norge deres største sjanse i 2. omgang, men Dæhlis innlegg ble akkurat for langt til at Kamara nådde frem i feltet. Nærmere var aldri Norge å true hjemmelagets målvakt.

Derimot fikk Makedonia en mulighet til å øke ledelsen helt på tampen, men en Grytebust i full strekk klarte å dytte ballen unna på flott vis. Grytebust ga imidlertid Makedonia en ordentlig gavepakke på overtid da Markoski satte inn 2-0.

Lagoppstillinger

Norge (4-4-2): Grytebust; Svensson, Nordtveit, Valsvik, Meling; Linnes (Dæhli), Henriksen, Selnæs (Elyounoussi), Ødegaard (Thorsby); Sørloth (Kirkevold), Kamara (Trondsen).

Makedonia (4-4-2): Dimitrievski; Ristovski, Zajkov, Velkovski, Ristevski; Spirovski, Bardi, Radeski (Tosevski), Alioski (Markoski); Trajkovski (Hasani), Pandev (Trickovski).