Sverige rystet Italia

Sverige tok første stikk i playoff-kampen på Friends Arena.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige – Italia 1-0:

Foran et fullsatt Friends Arena slo Sverige Italia i den første av to playoff-kamper.

– Dette er en drømmemulighet for Sverige til å nå VM, fastslår Aftonbladet.

Se høydepunktene fra den svenske festen i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

AEK Athen-spiller Jakob Johansson ble den svenske helten med scoring bare fire minutter etter han ble byttet inn. Det var også hans første landslagsmål.

– Et blått og gult fyrverkeri! Hans aller første landslagsmål, og det kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, sa MAX' kommentator Asbjørn Myhre.

– Et VM uten Italia vil være sjokkerende. For et utgangspunkt for Sverige. Dette var det de kunne drømme om, fulgte han opp.

– Sverige i drømmeland. Italia nær katastrofe, oppsummerte BBC.

– Blir en krig

Marcus Berg var involvert i flere tøffe dueller i løpet av kampen, og var frustrert over de italienske spillernes holdninger.

– Jeg får gult kort for å snakke. De står med ti spillere rundt dommeren i hvert situasjon ... Jeg tror ikke jeg får et eneste frispark hele kampen, sier han til Sportbladet, gjengitt av Aftonbladet.

– Jeg visste at det kom til å bli en krig i dag, og det kommer til å bli en krig på mandag, fastslår spissen.

Matchvinner Johansson er enig i at italienerne strekker seg langt for å vinne.

– De prøver å spille tøft, og iblant mer enn bare tøft. Det er en del av det psykologiske spillet å stå imot det, mener han.

Italia, som har deltatt i 18 av 20 verdensmesterskap, var forhåndsfavoritter med stjerner som Leonardo Bonucci, Gianluigi Buffon og Marco Verratti fra start. Sistnevnte pådro seg et gult kort for en ettersleng på Marcus Berg, og må stå over returkampen i Italia på mandag.

Italia var farlig frempå ved flere anledninger. Blant annet gikk et Matteo Darmian-skudd rett i stolpen på stillingen 1-0, men svenskene slapp med skrekken og har et godt utgangspunkt foran den avgjørende kampen i Milano.

Store sjanser og høy temperatur

Allerede etter seks minutter fikk Torinos stjernespiss Belotti en mulighet til å sende bortelaget i føringen, men headingen hans strøk borti utsiden av stolpen.

Tre minutter senere var det Sveriges tur, men også Toivonens skudd strøk utsiden av stolpen.

I åpningen gikk Sverige svært energisk til verks. Marcus Berg, som allerede hadde fått gult kort, ble liggende etter han fikk en arm fra rutinerte De Rossi. Dommeren så imidlertid ikke situasjonen, noe den 34 år gamle Roma-spilleren sannsynligvis skal være glad for.

Like etter var Berg involvert igjen, denne gang i duell med Verratti. Den italienske midtbanegeneralen feide Berg i bakken, og mister returoppgjøret ettersom han fylte opp kvoten for gule kort.

Etter 37 minutter fikk Sverige en enorm mulighet. Berg snappet ballen etter en duell med Chiellini, men Buffon kom seg raskt nok opp i situasjonen til å avverge. Svenskene ropte febrilsk på straffe da Forsberg gikk i bakken i jakt på returen, men reprisene viste at Buffon var først på ball.

– En tross alt underholdende 0-0-omgang. Sverige har vært gode, konstaterte MAX' kommentator Asbjørn Myhre.

Italia løftet spillet

Etter pause tok Italia kontroll over banespillet. Granqvist og Olsen klarte ikke å bli enige om hvem som skulle klarere et Candreva-innlegg, men ingen av Italias spillere oppfattet situasjonen.

Etter den påfølgende corneren plukket Olsen frem en god redning på det som var kampens første skudd på mål, signert Candreva.

– Det er ingen tvil om at gjestene har begynt 2. omgang best, fastslo Myhre.

– Italienerne får kampen inn i det sporet de vil. De får stadige stopp i spillet og stykker opp matchen, kommenterte han.

Like etter måtte viktige Ekdal ut med skade. Han ble erstattet av Johansson, som bare trengte fire minutter på å markere seg. Han fyrte av på halv volley fra om lag 20 meter, og da ballen gikk via en forsvarsspiller var Buffon sjanseløs.

– Et blått og gult fyrverkeri! Hans aller første landslagsmål, og det kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, konstaterte Myhre.

Etter 70 minutter var det Darmians tur. Manchester United-backen klinket et langskudd i stolpen fra 20 meter, men hjemmelaget slapp med skrekken. De siste 20 minuttene lå Sverige dypt med laget og Italia presset.

Bortelaget, som har vunnet VM fire ganger, klarte imidlertid ikke å spille seg til de store sjansene.

Lagoppstillinger

Sverige (4-4-2): Olsen; Krafth (Svensson), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson; Claesson, Larsson, Ekdal (Johansson), Forsberg; Toivonen, Berg (Thelin).

Italia (3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Parolo, Verratti (Insigne), De Rossi, Darmian; Belotti (Éder), Immobile.