SLITER: Evertons Gylfi Sigurdsson har ikke fått det til etter overgangen fra Swansea. Her avbildet under kampen mot Watford forrige runde.
SLITER: Evertons Gylfi Sigurdsson har ikke fått det til etter overgangen fra Swansea. Her avbildet under kampen mot Watford forrige runde. Foto: Peter Byrne

– Disse Premier League-kjøpene har floppet

Det ble til sammen brukt over 990 millioner på disse spillerne, men ifølge TV 2s fotballeksperter kunne klubbene like gjerne spart pengene.

TV 2s Premier League-eksperter Petter Myhre og Erik Thorstvedt gir deres dom over spillere de mener ikke har prestert godt nok etter å ha skiftet klubb i sommer.

For mange spisser

Den første begge nevner er tidligere Manchester City-spiss Kelechi Iheanacho (21). Han ble hentet til Leicester for over 250 millioner kroner i sommer. Så langt har spissen bare startet to kamper, og har verken mål eller målgivende.

– I Manchester City leverte han stort sett hver gang han fikk muligheten. Riktignok på et veldig godt lag og med et mye mindre press. Nå skulle han stå på egne ben i Leicester og har ikke vært i nærheten. Det ser ikke bra ut, og det er ikke uflaks at han står uten målpoeng. Han har vært fryktelig svak, sier Myhre.

Thorstvedt spør seg selv hva de skulle med enda en angriper.

– Leicester har sykt mange spisser. Jeg har aldri skjønt hvorfor de kjøper så mange spisser når de ender opp med Shinji Okazaki uansett. Det har foreløpig vært en fæl overgang for både spilleren og klubben, konstaterer Thorstvedt.

Ung og gammel

Thorstvedt har også med en annen unggutt på listen, Bayern Münchens Renato Sanches (20), som er på lån til Swansea ut sesongen.

Ekspertenes skuffelser:

Petter Myhre:

- Kelechi Iheanacho

- Jermaine Defoe

- Gylfi Sigurdsson

Erik Thorstvedt:

- Kelechi Iheanacho

- Renato Sanches

- Davy Klaassen

- Gylfi Sigurdsson

– Jeg tok han med fordi det er en så populær overgang. Det var et «wow-øyeblikk», men det har bare vært problematisk. Han er nok mest frustrert over seg selv, men når du har høy status blir det en stor greie. Han er ikke i form og det har foreløpig vært akkurat det samme som overgangen til Bayern – bare en stor nedtur, mener Thorstvedt.

Myhre har valgt en spiller i den andre enden av aldersskalaen med lagkameraten til Joshua King, Jermaine Defoe (35). Defoe står med ti kamper og bare én scoring så langt i sesongen.

– Bournemouth har nok av gode offensive spillere, men når nedturene kommer trenger man erfaring. Det skulle Defoe gjøre med sin personlighet og rutine. Han ble hentet inn for å skinne når laget trengte det, men bidraget hans har vært minimalt, forteller Myhre.

Everton ikke truffet

De to siste spillerne som er med på listen over skuffelser er Everton-spillerne Gylfi Sigurdsson (28) og Davy Klaassen (24). Samtidig mener de dette er spillere som kan snu den dårlige trenden når det mest sannsynlig kommer en ny Everton-manager.

– Det er nok av spillere å ta av i Everton. Jeg kunne valgt Michael Keane eller hvem som helst egentlig. Men Klaassen er en nederlandsk landslagspiller, og han fikk jo spille i begynnelsen, men leverte ikke. Siden har han vært på benken og helt ute av troppen. Det har vært en gedigen nedtur for en spiller som kom med et bra rykte, og er kanskje et eksempel på at nederlandske spillere ikke er så bra lenger. Det er samme sak med Jairo Riedewald i Crystal Palace, sier Thorstvedt.

Mye penger

Myhre valgte den islandske playmakeren som den store Everton-skuffelsen.

– Valget av Sigurdsson handler mye om forventningene jeg hadde. Jeg synes han er en meget god fotballspiller, og jeg har sagt i flere sesonger at det hadde vært gøy å se ham i en bedre klubb enn Swansea. Han har spilt ti kamper, startet åtte av dem, og står med null mål og null målgivende. Det er langt under forventningene. Det har ikke vært lett når Everton har slitt som de har gjort, men jeg hadde forventet mye mer, sier Myhre.

IKKE LIKE BRA: Gylfi Sigurdsson har ikke hatt like gode prestasjoner for Everton som han har hatt for Island og Swansea. På bildet tar han et frispark mot i kampen mot Burnley i oktober.
IKKE LIKE BRA: Gylfi Sigurdsson har ikke hatt like gode prestasjoner for Everton som han har hatt for Island og Swansea. På bildet tar han et frispark mot i kampen mot Burnley i oktober. Foto: Paul Ellis

Thorstvedt er enig at Sigurdsson ikke har vært god nok.

– Vi snakker om en spiller som kom for veldig mye penger, hadde høy status og et bra renommé. Han hadde mange scoringer og målgivende, men mye hadde kommet etter dødball. Han savner nok en Llorente eller Lukaku som har litt fysikk på topp. Det har vært blytungt for Sigurdsson så langt, og vi snakker om en spiller som koster en halv milliard. Det er ikke tullepenger, sier Thorstvedt.

Må kunne spille sammen

Begge sier at det spesielt er spillerne som gikk til Everton og West Ham som har skuffet mest, med tanke på at mange kåret dem til overgangsvinnere da vinduet stengte.

– Det bare viser at det er dårlig idé og umulig å si uten å ha sett dem spillere spille sammen, avslutter Thorstvedt.