Mener mannlige trenere må lære mer om mensen

Mannlige trenere har for lite kunnskap om menstruasjon. Det mener professor Kari Bø, som kommer med en klar oppfordring: Trenerutdanningene i Norge må forbedres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ikke for å si noe stygt om mannlige trenere, men det er kanskje ikke mensen de har tenkt mest på, sier Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole.

Se reportasjen i videovinduet øverst.

Hun mener det kan være utfordrende for kvinnelige idrettsutøvere å ha mannlige trenere når de har mensen. Mange synes kanskje det er ubehagelig å si fra om smerter og ubehag i forbindelse med menstruasjon. Bø mener det er for lite fokus på kvinnehelse i trenerutdanningen i Norge.

Idrettsprofessor Kari Bø er ikke imponert over den norske trenerutdanningen.
Idrettsprofessor Kari Bø er ikke imponert over den norske trenerutdanningen.

– Vi har for dårlig trenerutdanning i Norge. På Norges idrettshøgskole har vi ikke hatt fokus på kvinnehelse i trenerutdanningen, det skal vi gjøre noe med nå, sier Bø.

Etterlyser mer forskning
Hun forteller at det finnes lite forskning om kvinnelige idrettsutøvere og menstruasjon.

– Det handler om at det er færre kvinnelige forskere innenfor idrett. Flere kolleger av meg sier at det er et herk å forske på kvinner, på grunn av våre menstruasjonssykluser og hormonelle endringer. Derfor forsker man heller på menn.

– Heldigvis kommer det flere og flere kvinnelige forskere som ser på de typiske kvinneproblemene, forteller Bø.

Torsdag skrev TV 2 om Helene Olafsen, som hevder at flere av hennes alvorlige kneskader skjedde da hun hadde mensen. Hun er enig med professor Bø, og mener det er et stort behov for mer forskning på kvinnehelse.

– I Norge er man veldig opptatt av likestilling. Men da kan man fort glemme at det finnes forskjeller på menn og kvinner. Og det er viktig å fokusere på det som er særegent for kvinner. For det meste av forskning er på gutter - både i medisin, trening og diverse. Og når det gjelder kvinnekroppen, finnes det for lite forskning og for lite kunnskap, sier Olafsen.

Vanskelig å prate med mannlige trenere
Mange kvinnelige utøvere synes nok det er vanskelig å prate med mannlige trenere om mensen. Det mener manager for U18-kvinnelandslaget i ishockey og leder for "Jenteløftet" i norsk ishockey, Magnus Evensen.

– Det kommer nok også veldig an på hvordan vi menn håndterer det, sier han.

– Er mensen og utfordringer knyttet til det et tema hos dere på U18-landslaget?

– Det er ikke noe tema i det daglige. Vi har en åpenhet rundt dette, dessuten er kvinnelige ansatte alltid med på turene våre. Vi har både kvinnelige trenere og kvinnelig helsepersonell med, forteller Evensen.