KLATRER OG DREPER: Kokosnøttkrabben kan bli fire kilo tung og én meter bred, og den klatrer gjerne i trær for å skaffe seg mat.
KLATRER OG DREPER: Kokosnøttkrabben kan bli fire kilo tung og én meter bred, og den klatrer gjerne i trær for å skaffe seg mat. Foto: Scanpix

Monsterkrabbens brutale fugledrap ryster forskerne

Forsker Mark Laidre måtte finne frem kameraet da han skjønte hva den store kokosnøttkrabben var iferd med å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kokoskrabben er det største landlevende leddyret på jorda, og er kjent for å kunne knuse kokosnøtter med de gedigne klørne sine.

Nylig filmet krabbeforsker Mark Laidre ved Dartmouth College en kokoskrabbe som jaktet ned og tok kverken på en måke.

Det var da Laidre, som jobber i Coconut Crab Conservation, studerte krabber på Chagos Island i Indiahavet, at han ble vitne til det hele.

Ifølge forskeren, klatret krabben opp et tre og angrep den sovende måken i reiret sitt.

Knuste vingene med klørne

I videoen, som er lagt ut på YouTube, ser man at krabben knuser fuglens vinge med klørne. Etter en vill kamp knuser den fuglens andre vinge også

Så fort fuglen err ute av stand til å fly sin vei, dukker fem andre kokoskrabber opp og drar fuglen fra hverandre, bit for bit.

– Det var et grusomt syn, sier Laidre til New Scientist.

Kokoskrabbe er ingen vevre skapninger – de kan veie opp mot fire kilo, og bli én meter brede, men frem til nå har ingen forskere sett en kokoskrabbe som aktivt jakter på og dreper et stort virveldyr.

Laidre sier at det han ble vitne til, kan ha betydelige implikasjoner på hvordan kokoskrabber påvirker økosystemet sitt.

Måker styrer unna krabbeøyer

Laidres oppdagelse kan vitne om at krabbene fremover vil dominere sitt økosystem, og derfor gjøre at for eksempel måker styrer unna øyer hvor kokoskrabbene holder til.

Laidre har bekreftet denne hypotesen etter å ha sett nærmere på hvor måker velger å lage rede.

Han sier at det allerede er lite sannsynlig at måker velger å holde til på øyer hvor kokoskrabber befinner seg, og omvendt.

Laidre ønsker nå å sette opp kameraer som aktiveres av bevegelser nær hulene krabbene holder til i for å se om hendelsen var et engangstilfelle, eller om det gjentar seg.