Komiker og artist Kristian Valen (43) forklarte fredag i lagmannsretten at han ikke mente å true politiet i en Facebook-melding skrevet i februar i fjor.

Valen hevder derimot at han ønsket å komme i kontakt med de to polititjenestemennene som han la ut bilde av på Facebook. Dette fordi han ikke visste hvor de hadde fraktet hans skadde samboer.

I tillegg ønsket han å takke dem, og derfor la han ut en melding der det blant annet sto «10.000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor».

– Verre enn en formell straff

Valens samboer forklarte i retten at hun ikke visste om meldingen før politiet dukket opp på døren og pågrep komikeren. Da hun nesten var ferdig med sin forklaring, ba hun om å få ordet for å fortelle sin subjektive mening om saken.

Hun fortalte da at hun mener at Valen har fått nok straff etter at han ble pågrepet, og at saken har hatt store konsekvenser for dem.

– De to siste årene har vært så belastende for ham og oss at det er mye verre enn en formell straff, sa samboeren gråtkvalt.

Hun tok flere pauser underveis, mens Valen også så preget ut på tiltalebenken. Samboeren sa at Valen har fått en rekke drapstrusler og hatmeldinger på Facebook etter hendelsen, og at Valen har gått fra å være en jovial person, til å bli innesluttet og melankolsk.

Samboeren hyllet også komikeren for hans innsats for å redde livet hennes den aktuelle kvelden, da hun fikk et stort kutt i armen som blødde kraftig.

– Hadde ikke Kristian vært der den kvelden, så tror ikke jeg at det hadde gått like heldig med meg. Jeg hadde englevakt, og han heter Kristian.

– Kuttet samsvarte ikke forklaringen

En av de to polititjenestemennene fortalte at det var mye blod rundt i leiligheten etter at samboeren til Valen hadde fått et kutt på armen.

– Her blir vi møtt av våpendeler på gulvet, det er blod på døren, han ville ikke fortelle hva som er skjedd. Jeg skjønte ikke hva som var problemet, sa politimannen i retten.

Både Valen og samboeren forklarte at hun ryddet, og at en kniv ramlet ned fra toppen av et skap slik at hun fikk kuttet.

– Men kuttet samsvarte ikke, slik jeg forsto det, med at en kniv skal ha ramlet ned fra et skap, sa politimannen, og påpekte at de ville undersøke om det hadde skjedd noe kriminelt.

Etter at samboeren var fraktet bort, la Valen ut bilder av de to politibetjentene, med dusøren. På siden har han nesten 90.000 følgere, og politimannen ble bekymret for det han oppfattet som en indirekte trussel.

– Jeg tenkte at en eller flere av dem kunne ta dette seriøst, og en eller flere av dem kunne være psykisk ustabile, sa han, og fortalte at han ble bekymret for familien sikkerhet.

– Jeg ringte hjem til kona mi, og sa at hun skulle fjerne navnet vårt fra postkassen og fra ringeklokken, for nå er det kommet noe som kan angå familien, og som ikke er bra, sa politimannen.

At Valen la ut bildene og meldingen til sine følgere, har han lite til overs for.

– Det å legge ut bilde av en politimann som gjør jobben sin, det synes jeg er ganske alvorlig, sa politimannen.

Den andre politimannen Valen la ut bilde av, fortalte i retten at han skaffet seg boligalarm etter at meldingen ble lagt ut.

Korrigerte egen forklaring

Politiets innsatsleder på stedet, Hanne Nordve, opplyste i retten at Valen fikk vite at samboeren skulle fraktes til legevakten, for at såret hun hadde på armen skulle sys. Først sa Nordve i retten at hun hadde forklart Valen at han kunne ta en taxi til legevakten for å treffe samboeren. Etter å ha sjekket sin egen rapport etter hendelsen, korrigerte hun.

– «Vi ble enige om at Valen kunne ta taxi til legevakten», ser jeg at jeg har skrevet i rapporten, påpekte Nordve.

Hun ble spurt om Valen, som selv hevder at politiet nektet å si hvor de fraktet samboeren, fikk med seg at hun ble fraktet til legevakten.

– Det kan jeg ikke svare ja eller nei på, men han ble i hvert fall gjort tydelig kjent med det, sa Nordve.

– Oppfattet ham som en kverulant

Innsatslederen snakket med Valen i trappeoppgangen utenfor leiligheten på Aker Brygge, og forteller at hun umiddelbart oppfattet Valen som vanskelig å samarbeide med.

– Jeg oppfattet ham som en kverulant, og da jeg påpekte det, sa han seg også enig i det.

Dommeren påpekte at dette står i kontrast til dommen fra tingretten, der det ble påpekt at politiet ikke ønsket at Valen skulle dra til legevakten sammen med samboeren.

– Ja, men sammen med betyr i samme ambulanse, samtidig. Så derfor ble hun kjørt i ambulanse, mens han kunne ta seg dit på egenhånd, sa Nordve.

Valen nekter straffskyld for å ha truet polititjenestemennene, men ble i tingretten dømt til 21 dagers fengsel. Denne dommen ble anket.