Elgstek, viltsaus, stekt rosenkål og selleri.

Stek av hjort, rein eller storfe har samme fremgangsmåte.

Til 4 personer:
ca 1,2 kg elgstek
smør
salt, pepper
tørket eller frisk timian
3-4 stk knuste enebær

Viltsaus(glutenfri):

2 ss brunt sukker
3 ss bringebæreddik
ca 6 dl viltkraft
ca 3 dl seter rømme/crème fraiche
salt, pepper

Tilbehør: rosenkål, selleri, bacon evt. tyttebær.

Slik gjør du:

La steken ligge på benken og bli temperert før den brunes i smør i stekepannen. Stikk inn et steketermometer og legg steken i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 125 grader, til steketermometeret viser 60 -65 grader for elg, hort og rein, storfe 55-60 grader. Steketid avhengig av tykkelsen på steken, 2 ½ -3 timer. Steken vil ettersteke i «hviletiden».

Ta ut steken og pakk den inn i aluminiumsfolie og et tykt frottéhåndkle og la steken "hvile" i minst 45 min. Steken kan gjerne «hvile» i 2-3 timer på et lunt sted.

Tips: Du kan også steke ved 100 grader i stekeovnen, 4-5 timer. Bruk steketermometer.

Saus: Smelt brunt sukker til flytende «karamell». Tilsett bringebæreddik og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1/2 time, den blir bare bedre. Ønsker du en magrere saus bruk litt mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Rens og del rosenkål i to og sellerirot i terninger/staver. Surr i smør i 6-8 min til grønnsakene er møre. Dryss på salt og pepper.

Del bacon i små terninger og stek sprøtt i egen stekepanne. Dryss sprøstekt bacon over grønnsakene ved servering.

Server med doge poteter for eksempel gulløye eller fjellmandel.

Tips: Best blir det om du koker kraft selv. Hogg/del ben i biter og del løk med skall i båter, purre, gulrot og selleri i biter. Varm stekeovnen til 225 grader og legg ben og grønnsaker i en langpanne med litt vann. Brun i stekeovn ca. en time til bena er brune. Etterfyll om nødvendig vann i langpannen. Ha alt over i en kasserolle og dekk med vann. Kok opp, skum og tilsett litt salt, pepper og timian, la kraften småkoke i 5-6 timer. Sil kraften og kok inn til det halve (kok uten lokk). Frys ned i passe porsjoner.