Meyer: – Jeg er bekymret for SSBs uavhengighet

Møtet mellom Christine Meyer og Siv Jensen er avlyst. På en pressekonferanse fredag sa SSB-sjefen hun mener Finansdepartementet har skylden for alt kaoset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt lederen av Statistisk sentralbyrå (SSB), Christine Meyer, den siste tiden. Flere norske medier har blant annet hevdet at hun fredag kom til å si opp, eller bli sagt opp. Det skjedde ikke.

På en pressekonferanse klokken 12.30 fredag fortalte hun for første gang sin versjon av kaoset.

Meyer hevder at hun ha hatt et tydelig mandat om å effektivisere og omorganisere SSB da prosessen startet for rundt to år siden – og at hun har gjort den jobben riktig.

Gikk i strupen på sjefen Siv Jensen

Videre kommer hun med kraftig kritikk mot Finansdepartementet og Siv Jensen. Hun hevder departementet har presset dem, drevet sensur og lagt føringer.

– Jeg opplever at SSB har blitt presset på innvandringsfeltet, blant annet at en helt ordinær kvalitetssikring av arbeid for publisering av rapport har blitt oppfattet som politisk sensur. Jeg vil bestemt avvise at SSBs ledelse legger føringer på forskningen. Det har aldri skjedd i min tid, sier SSB-sjefen.

Meyer sier at hun er bekymret for statistikkbyråets uavhengighet. Hun mener Finansdepartementet har stått i veien for å roe ned konflikten.

– Med de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være styrt av finansministeren politiske tillit. Alle endinger jeg har intrigert har vært forankret i SSBs styre og eieren.

Dette er internkonflikten:

  • En omorganisering i SSB ble startet på grunn av et behov for modernisering og digitalisering. Striden om denne står dels mellom ulike fagmiljøer.
  • Konfliktene i SSB er også til en viss grad personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje.
  • At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.
  • Torsdag ble det kjent at tillitsvalgte i SSB har sendt bekymringsmelding til Arbeidstilsynet etter tilbakemeldinger fra ansatte om store fysiske og psykiske reaksjoner.

Munnkurv

Meyer hevder at hun har fått munnkurv av Siv Jensen siden 30. oktober.

– I møte med finansministeren 30. oktober ba hun meg om å stille omorganiseringen i bero i påvente av arbeidet med en ny statistikklov. Dagen etter meldte jeg at jeg ønsket å imøtekomme finansministerens ønske, men dette fikk jeg ikke informere om internt eller offentlig, sier hun.

Videre forklarer Meyer at hun 3. november sendte hun åtte tiltak til departementet for å roe situasjonen i etaten, som hun heller ikke fikk presentere internt eller eksternt.

– I 11 dager har ledelsen i SSB har i praksis ikke kunnet utøve ledelse. Det har skapt en vanskelig situasjon og kritisk forverret arbeidssituasjonen, sier hun.

– Kapabel til å lede SSB

Meyer har flere ganger de siste tiden vært i møter med Siv Jensen, og hun beskrevet ett av dem som særlig ubehagelig.

– Generelt er det viktig at det blir en avklaring av forholdet med Finansdepartementet. Det er nødvendig at det blir en mer tydelig situasjon, også når det gjelder det arbeidsforholdet jeg skal ha i SSB fremover.

Etatsjefen avviser at hun har gått av.

– Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noe varsel om oppsigelse. Derfor følte jeg behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren, derfor ble det ikke noe møte, sier hun.

– Jeg mener jeg er kapabel til å lede SSB, sier hun avslutningsvis på pressekonferansen.

– Fått støtte fra departementet

Meyer hevder at den omstridte omstillingsprosessen i byrået har vært forankret hos styret og departementet.

– SSB har blitt pålagt å modernisere og effektivisere. Vi har holdt departementet og styret løpende orientert. Og har fått støtte fra departementet om prinsippene helt fram til resultatet omplassering av forskere ble kjent for to uker, sa Meyer.

Det skal holdes et ekstraordinært styremøte klokken 15.

Oppvaskmøte med Jensen avlyst

For tredje gang på ti dager ble etatsjefen kalt inn på teppet til finansministeren. På grunn av ubehaget fra de tidligere møtene, tok hun med seg en advokat for moralsk og faglig støtte, sa hun på pressekonferansen.

Det var knyttet stor spenning til oppvaskmøtet mellom Meyer og Jensen fredag morgen. Like før klokke 09 fredag dukket Meyer opp hos Finansdepartementet, men klokken 10 meldes det at møtet er avlyst.

Etatsjefen hadde med seg advokat Dag Steinfeld til departementet fredag morgen, men han fikk ifølge Meyer ikke bli med på oppvaskmøtet. Dermed ble det ikke noe møte.

– I de to møtene jeg har vært med finansministeren har jeg gått alene, mens Siv Jensen har hatt flere rådgivere med. Jeg ønsket derfor å ha med meg en rådgiver i det tredje møtet i dag, men det ønsket ikke finansministeren, forklarer Meyer.

– Opptatt av å skape ro

Finansdepartementet opplyser i en pressemelding fredag formiddag at det ikke er vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere.

– Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig. Finansministeren er først og fremst opptatt av å skape ro rundt situasjonen, ikke minst av hensyn til SSBs mange ansatte, og å sikre at SSB kan utføre sitt samfunnsoppdrag, skriver departementet i pressemeldingen.

Uttrykte ikke tillit

Etter et møte mellom Meyer og finansministeren onsdag svarte Jensen unnvikende på spørsmål fra TV 2 om hun har tillit til etatsjefen:

– På dette tidspunktet er jeg først og fremst opptatt av å gå inn i alle fakta i saken. Det er en sak mange engasjerer seg i og mange har meninger om, og jeg skjønner det. Fordi Statistisk sentralbyrå leverer viktig statistikk og forskning til mange ulike samfunnsaktører.

TV 2 / NTB