JUBELDAGENE I SOTSJI: Nå er Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin fratatt medaljene sine. Det betyr at Ilja Tsjernousov står igjen som gullvinner.
JUBELDAGENE I SOTSJI: Nå er Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin fratatt medaljene sine. Det betyr at Ilja Tsjernousov står igjen som gullvinner. Foto: Gregorio Borgia

Hevder at russeren tystet på lagkameratene for å sikre seg OL-gull

Russlands trener kommer med sterke beskyldninger mot Ilja Tsjernousov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) utestengte torsdag fire nye russiske utøvere. Det kunne den russiske langrennssjefen Jelena Välbe bekrefte.

Tidligere denne måneden ble de russiske langrennsløperne Alexander Legkov og Jevgenij Belov utestengt fra OL på livstid, og mistet samtidig plasseringene i Sotsji.

IOC varslet samtidig at flere utestengelser kunne komme den neste tiden, og nå er også Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Yulia Ivanova utestengt fra OL.

Martin Johnsrud Sundby rykker opp på sølvplass på 50-kilometeren. Han ble nummer fire i Sotsji-OL, men nå er både Legkov og Vylegzjanin fratatt medaljene fra lekene. Dermed er det den russiske bronsevinneren Ilja Tsjernousov som sitter igjen med gull fra hjemmebane.

Det får russerne til å lure på om Tsjernousov har angitt lagkameratene for å sikre seg gullet.

Russlands langrenntrener Jurij Borodavko anklager Tsjernousov for å være IOC-informant.

– At Ilja Tsjernousov kan føle seg rolig skyldes kun én ting: Han har vært en del av denne konspirasjonen og har angitt sine partnere og kamerater. Nå ser han på, leende, og ønsker å få medaljen sin. Kanskje han er en av de anonyme informantene. Han har ikke kommet med en eneste støttende uttalelse til de utestengte utøverne, utøvere som dro ham til medalje, sier Borodavko til Gazeta.ru.

Han forteller at ingen av utøverne ble overrasket av IOCs beslutning. Borodavko har også et alternativt syn på hva som har skjedd.

– Dette er ikke en diskvalifikasjon, men en kansellering av resultatene, sier han.

– Ingenting er bevist. Det finnes ikke bevis for at utøverne dopet seg. Hvorfor ta fra dem medaljene, undrer han.