Nord-Irland senket av dommertabbe: – En helt latterlig avgjørelse

Sveits vant 1-0 mot Nord-Irland takket være et straffespark som aldri burde blitt dømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Irland – Sveits 0-1, (1. playoffkamp):

Nord-Irland har ikke kvalifisert seg til et VM-sluttspill siden 1986, men etter å ha blitt nummer to i Norges VM-kvalifiseringsgruppe sikret de grønne og hvite seg playoff til mesterskapet i Russland neste sommer.

Men veien mot et nytt VM kan fort bare bli med drømmen etter at Nord-Irland tapte 0-1 mot Sveits i den første playoffkampen torsdag.

Se den omstride straffesparkavgjørelsen i Sportsnyhetene øverst!

Ricardo Rodriguez ble matchvinner for Sveits etter å ha scoret på et straffespark som aldri skulle vært dømt. TV-bildene viste nemlig at Corry Evans aldri var i nærheten av hands innenfor 16-meteren i det 58. minutt.

– Det var helt ubegripelig at dommeren ga straffespark i den situasjonen. Ballen treffer spilleren i ryggen, så det er ikke til å tro, sa Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill til Sky Sports News etter kampslutt.

Den svært omstridte straffesparkavgjørelsen satte sinnene i kok blant nord-irske eksperter.

– Kødder du meg meg? Hvordan kan det være straffespark når ballen skytes rett i ham? Ballen traff dessuten bare skulderen. Det var aldri et straffespark og aldri et gult kort til Corry Evans, tordnet Nord-Irlands tidligere landslagsspiller og assistentrener Gerry Armstrong etter episoden overfor Sky Sports News.

Nord-Irlands tidligere landslagsspiller Keith Gillespie beskrev avgjørelsen fra dommer Ovidiu Hategan fra Romania som latterlig.

– Sveits' spillere ropte ikke på straffespark en gang, og det gjør avgjørelsen enda verre. Dersom ballen hadde hatt retning mot mål så kunne det kanskje vært noe, men å gi et straffespark der var bare helt latterlig. Det var en hjerteskjærende avgjørelse, sa han til BBC Radio 5 live.

Til tross for at Sveits vant etter en dommertabbe, vant laget fortjent. Sjansestatistikken ved kampslutt viste 16-5 i Sveits' favør.

Sveits dominerte
Sveits gikk rett i strupen på vertene på Windsor Park i Belfast og skapte de største sjansene de første 45 minuttene. Kun uflaks og marginer sørget for at Sveits måtte gå til pause med 0-0.

BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller for Nord-Irland, Keith Gillespie, var imponert over det Sveits vise i Belfast.

– Sveits dominerte totalt ballbesittelsen og bare ventet på å sette sin første scoring. De hadde 25 eller 30 pasninger før deres største sjanse, men klarte ikke å være effektive foran mål, sa han.

Sveits fortsatte dominansen etter hvilen. Etter bare ett minutts spill av andreomgang skjøt Shaqiri like over i god posisjon. Ballen strøk stolpen.

I det 56. minutt fikk Sveits straffespark etter at Nord-Irlands Corry Evans tilsynelatende fikk ballen i hånden innenfor 16-meteren. TV-bildene viste at det aldri burde ha blitt dømt straffespark.

Tok ledelsen etter dommertabbe
Ricardo Rodriguez scoret sikkert fra straffemerket og sendte Sveits opp i en 1-0-ledelse i det 58. minutt.

Irske eksperter var rasende.

– Hvordan kan det være straffespark når ballen skytes rett i ham? Ballen traff dessuten bare skulderen. Det var aldri et straffespark og aldri et gult kort til Evans, tordnet Sky Sports' Gerry Armstrong etter episoden.

Etter den omstridte straffescoringen klarte Nord-Irland aldri å kjempe seg tilbake i kampen. De tapte 0-1, og Sveits har dermed et perfekt utgangspunkt foran returkampen.

Gillespie er fornøyd med at Nord-Irland klarte å ta seg til playoff, selv om det ble 0-1 tap mot Sveits.

– Se på hvor vi var før Michael O’Neill tok over. Landslaget slet virkelig. Manageren fikk en vanskelig start, men forbundet stod bak ham. Nå har forbundet fått sin belønning, sa Nord-Irlands tidligere landslagsspiller Keith Gillespie til BBC Radio 5.

Slik startet lagene:

Nord-Irland: McGovern – McLaughlin, McAuley, J. Evans, Brunt – Norwood, C. Evans, Davis, Magennis – Lafferty, Dallas

Benken: Mannus, Carroll, Hodson, McNair, Hughes, McArdle, Ferguson, Jones, Lund, Ward, Saville, Washington

Sveits: Sommer – Lichtsteiner, Akanji, Rodriguez, Schar – Xhaka, Zuber, Dzemaili, Zakaria – Shaqiri, Seferovic

Benken: Hitz, Burki, Lacroix, Elvedi, Lang, Freuler, G Fernandes, Frei, Embolo, E Fernandes, Mehmedi, Gavranovic

Dommer: Ovidiu Hategan, Romania