DRAKTTRØBBEL: Petter Northug kan bli straffet for å gå med denne drakten i Sverige.
DRAKTTRØBBEL: Petter Northug kan bli straffet for å gå med denne drakten i Sverige. Foto: Acive Brands/Scanpix

Northugs nye «Tre Kronor»-drakt bryter med svensk lov

Petter Northug risikerer å bli straffet med bøter om han går i sin nye «Tre Kronor»-drakt i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug skal etter planen sesongdebutere i en spesiallaget kondomdress prydet med Tre Kronor under Bruksvallarna-rennet lørdag.

Nordmannens siste stund har fått mye oppmerksomhet, men nå kan svensk lov sette en effektiv stopper for langrennprofilens planer.

Ifølge Expressen bryter nemlig Northugs drakt svensk lov.

– De tre kronene er et beskyttet svensk statssymbol. Alle som vil bruke symbolet i idrettssammenheng må tilhøre et idrettsforbund som ligger under RF (Riksidrottsförbundet) og søke om tillatelse hos Patentverket. Deretter sendes det videre til oss. Med jevne nellomrom får enkelte fornyet sin tillatelse, som for eksempel ishockeyforbundet, sier Henrik Klackenberg ved Riksarkivet i Sverige til Expressen.

Risikerer bøter
Han bekrefter at Petter Northug ikke har lagt inn en søknad om å få benytte seg av «Tre Kronor»-symbolene.

– Nei, det tror jeg ikke. Ikke til oss, slår han fast.

Dersom Northug gjør alvor av planene om å gå i den spesialsydde dressen kan nordmannen bli straffet med bøter.

– Ettersom Coops logo finnes på drakten er det helt åpenbart at det svenske statssymbolet utnyttes i kommersiell sammenheng. Da er dette et lovbrudd som kan resultere i bøter, sier Klackenberg.

Team Northug: – Dette hadde vi ikke anelse om
Pappa John Northug i Team Northug forsikrer overfor Expressen at de aldri hadde tenkt på at de kunne bryte loven med den nye drakten.

– Det hadde vi ingen anelse om. Dette må vi undersøke, for vi vil ikke ha noe bråk. Drakten er jo tenkt som en hyllest til Sverige. Vi vil ikke stille i stand noe som skaper problemer. Vi ønsker ikke at dette skal ende med noe negativt. Jeg mener, dette var åpenbart noe som var tenkt som noe positivt, sier John Northug til Expressen.

Petter Northugs kamerat Chris Jespersen er forundret over at drakten skaper trøbbel for nordmannen i Sverige.

– Da får vi vel male over dem. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er vel noe som våre sjefer må ta tak i. Men jeg håper virkelig at han får bruke drakten. For jeg synes at det er en veldig kul greie, sier Jespersen til den svenske avisen.