– For lite kunnskap om kvinnekroppen i idretten

Forskning viser at kvinnelige idrettsutøvere er mer utsatt for å få alvorlige skader i ukene man har eggløsning og menstruasjon. Det fikk Helene Olafsen smertelig erfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nei, jeg synes ikke det er flaut å snakke om mensen. Det er jo noe halve befolkningen har. Men det er jo ikke så vanlig å prate om det, og jeg tror ikke jeg har pratet med så mange av trenerne mine om det.

Det sier Helene Olafsen dagen etter at Vipers-jentene startet «Mensutfordringen», en kampanje for å komme tabuet rundt menstruasjon i idretten til livs.

Høyere risiko for korsbåndskader

For den tidligere snøbrettkjøreren, som totalt hadde fem alvorlige kneskader og påfølgende operasjoner i sin karriere, kan mensen faktisk ha spilt en betydelig rolle i at karrieren ble mye kortere enn den hadde trengt.

Forskning peker nemlig på en sammenheng mellom menstruasjon og høyere risiko for alvorlige kneskader.

– Tenker du at noen av skadene dine har kommet fordi du har vært svakere i syklusen?

– Ja, mange. Men det er gjerne i ettertid at man kommer på at «det var kanskje den dagen jeg hadde eggløsning, ja». At man tålte litt mindre enn vanlig.

Professor ved Norges idrettshøgskole, Kari Bø, utdyper.

– En studie gjort ved Norges idrettshøgskole (NIH) viser at kvinnelige håndballspillere har høyere risiko for korsbåndskade den uka de har mensen, forteller hun.

– Migrene, magekramper og ubehag

Senere har det kommet studier fra USA sin viser at det er større risiko for skader under eggløsningsperioden, forteller Bø videre.

– Grunnen er at man har noe slakkere båndapparat, og østrogenet påvirker det. Men dette vet vi for lite om, sier professoren.

Menstruasjon øker ikke bare risikoen for skader, det kan også vært svært prestasjonssvekkende.

– Man kan få migrene, magekramper og ubehag. Væskeopphopning i kroppen er også vanlig, mange legger på seg flere kilo. Det er klart at dette kan påvirke idrettsprestasjonen, sier Bø.

Lite forskning på idrett og mensen
Serieleder Vipers Kristiansand går nå i bresjen for å fjerne menstabuet i norsk idrett, gjennom kampanjen Mensutfordringen. Det syns professor Bø er gledelig.

Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH
Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

– Det er kjempetøft, tiden er virkelig inne. Historisk sett har det vært slik at kvinner ikke skal ta frem kvinneproblemer, da får de ikke delta. Det må det bli en slutt på, sier Bø.

Hun mener det er gjort altfor lite forskning på kvinnelige idrettsutøvere og menstruasjon. Det handler om at det er vanskeligere å forske på kvinner, på grunn av menstruasjonssykluser og hormonelle endringer. Bø savner også mer fokus på menstruasjon i trenerutdanningen.

– Jeg mener vi har for dårlig trenerutdanning i Norge. På NIH har vi ikke hatt fokus på kvinnehelse i trenerutdanningen, det skal vi prøve å gjøre noe med nå.

– I Norge er man veldig opptatt av likestilling. Men da kan man fort glemme at det finnes forskjeller på menn og kvinner. Og det er viktig å fokusere på det som er særegent for kvinner. For det meste av forskning er på gutter- både i medisin, trening og diverse. Og når det gjelder kvinnekroppen, finnes det for lite forskning og for lite kunnskap, mener Olafsen.

Mange utøvere mister menstruasjonen
Det har vært mer vanlig å snakke om kvinnelige idrettsutøvere som mister menstruasjonen.

– Dette er ganske utbredt, særlig blant utholdenhetsidrettene, sier Bø.

– Kan det være farlig?

– Det går utover matabolismen i kroppen og er et tegn på at kroppen er i ubalanse og får i seg for lite næring. Dette kan føre til bentap og dårligere benstruktur, dermed økt risiko for skader som tretthetsbrudd.

– Det er dessuten økt risiko for at man ikke kan bli gravid. Det er viktig å være oppmerksom på dette, det er naturlig å menstruere, sier professoren.