Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 18 år gammel jente ble nylig dømt for falsk voldtektsanmeldelse i Bergen tingrett.

Jenta skal i vinter ha forklart til politiet at hun ble voldtatt av en navngitt bekjent midt på natten.

Navnga person

Det var på legevakten at jenta forklarte til en politibetjent at hun hadde blitt voldtatt. Ifølge tilståelsesdommen sa hun at hun hadde blitt slått i hodet av en person som kom bakfra på gaten den natten.

Da hun igjen kom til seg selv, lå hun på magen i baksetet på en bil. Buksen og undertøyet hennes var da trukket ned på knærne, og det lå en kondom ved siden av henne. Det var også surret et hvitt tau rundt håndleddet, men det var ikke knyttet fast til noe.

I baksetet på bilen, der setene ifølge forklaringen var lagt ned, var også en navngitt person hun kjente, og som dermed ble forsøkt pågrepet, siktet for voldtekt etter anmeldelsen.

Får samfunnsstraff

Men allerede dagen etter innrømmet 18-åringen at anmeldelsen var uriktig.

I dommen påpekes det at allmennpreventive hensyn er tungtveiende i slike saker, og at «falske voldtektsanklager er alvorlige både fordi de utgjør en belastning for den som anklages, og fordi de er egnet til å svekke troverdigheten til kvinner som anmelder ekte voldtekter».

Aktor i retten at utgangspunktet normalt ville vært rundt fem måneders fengsel, men 18-åringen ble dømt til samfunnsstraff i 120 timer, blant annet fordi hun på gjerningstidspunktet ikke hadde fylt 18.