UTESTENGT: IOC har fire nye russiske langrennsløpere, inkludert Maxim Vylegzjanin.
UTESTENGT: IOC har fire nye russiske langrennsløpere, inkludert Maxim Vylegzjanin. Foto: NTB Scanpix

Norge får flere OL-medaljer etter nye russiske utestengelser

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har utestengt fire nye russiske utøvere, bekrefter den russiske langrennssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden ble de russiske langrennsløperne Alexander Legkov og Jevgenij Belov utestengt fra OL på livstid, og mistet samtidig plasseringene i Sotsji.

IOC varslet samtidig at flere utestengelsen kunne komme den neste tiden, og nå er også Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Yulia Ivanova utestengt, bekrefter den russiske langrennssjefen Jelena Välbe til R-Sport.

– Utøvernes resultater fra Sotsji-OL er annullert, og de er også suspendert fra OL på livstid, sier Välbe til nettstedet.

Utøverne har ikke avlagt positive dopingprøver, men utestengelsene kommer i kjølvannet av McLaren-rapportens avsløringer. Så langt har ikke IOC bekreftet utestengelsene.

Det betyr at Martin Johnsrud Sundby rykker opp på sølvplass på 50-kilometeren. Han ble nummer fire i Sotsji-OL, men nå er både Legkov og Vylegzjanin fratatt medaljene fra lekene. Dermed er det den russiske bronsevinneren Ilja Tsjernousov som sitter igjen med gull fra hjemmebane.

Petter Northug jr. og Ola Vigen Hattestad får bronsen på lagsprinten. Vylegzjanin var en del av det russiske laget som tok OL-sølv.

– Bronsemedalje betyr ikke noe for meg. Jeg tenker på sportens beste i denne saken, sa Northug til tvsporten.no da det ble klart at Legkovs utestengelse ville bety stafettbronse for Norges lag.

Utestengelsene baseres på bakgrunn av beviser samlet inn av WADA-granskingen ledet av Richard McLaren. I den såkalte McLaren-rapporten kom det frem at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

– Jeg tror at Russland er under et så enormt press etter de avsløringene som har vært, at idretten hadde blitt seende dum ut hvis de ikke gjorde noe. Da er det enklere å utestenge enkeltutøvere for å vise at de er handlekraftige. Det de sannsynligvis burde gjøre er å utestenge hele Russland, uttalte TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad da de forrige utestengelsene ble kjent.

IOC-styret opplyste tidligere denne måneden at de i desember skal avgjøre om resten av det russiske laget får delta i OL.