SOLID: Ederson er en av syv spillere som fotballekspertene er imponert mest av. Bildet tatt under City sitt møte med Burnley i oktober.
SOLID: Ederson er en av syv spillere som fotballekspertene er imponert mest av. Bildet tatt under City sitt møte med Burnley i oktober. Foto: Andrew Boyers

Her er kjøpene som har imponert TV 2s eksperter

Premier League-klubbene brukte over 14 milliarder kroner på spilleroverganger i sommer, men hvem har vist seg verdt pengene?

Det ble brukt rekordmye penger på spilleroverganger i Premier League denne sommeren. Elleve kamper inn i sesongen svarer TV 2s fotballeksperter på hvem som har imponert mest så langt i sesongen.

TV 2s fotballeksperter Petter Myhre og Erik Thorstvedt har satt opp spillerne de mener har levert best så langt, uavhengig av prisen de ble signert for.

Funnet en juvel

Både Myhre og Thorstvedt er imponert over tyske Pascal Gross (26). Gross har stått bak syv av Brightons elleve scoringer så langt, med to scoringer og fem målgivende.

– I en ny liga, med en nyopprykket klubb, er det meget imponerende. Ikke nok med at han har levert i målprotokollen, men han er en viktig bidragsyter i spillet. Hans inntog har vært overraskende bra og vært et positivt nytt bekjentskap, sier Myhre.

Thorstvedt mener at Brighton har gjort et knallkjøp med Gross.

– Han kom jo veldig, veldig billig. Han hadde gode «stats» fra Bundesliga og har vært et kupp for Brighton. Det viser at det finnes juveler om du graver grundig nok, sier Thorstvedt.

Ekspertenes valg:

Petter Myhres utvalgte:

- Mohamed Salah

- Alvaro Morata

- Ederson

- Nemanja Matic

- Pascal Gross

- Richarlison

Erik Thorstvedts utvalgte:

- Pascal Gross

- Mohamed Salah

- Mikel Merino

- Kyle Walker

- Richarlison

Sterkt comeback

En annen spiller begge har på listen er Liverpool-spilleren Mohamed Salah (25).

– Han tilfører Liverpool noe annet enn det de har. Han har en ekstrem hurtighet og har fremstått enda bedre enn forventet i det etablerte spillet. Han kom etter å ha prøvd dette før, da han ble funnet for lett i Chelsea. Det at han kommer tilbake til en liga han ikke lykkes i og tar den med storm, det viser en tøffhet og en mental styrke som er imponerende. Ni mål og tre målgivende er mer enn det jeg tror Liverpool hadde forventet, sier Myhre.

Thorstvedt er også imponert over hvordan Salah har taklet returen til Premier League, og hvordan han har tilpasset seg i Liverpool.

– Noen mente det at han og Sadio Mané spilte i samme posisjon kom til å være et problem, men det spiller ingen rolle fordi de beveger seg så mye og skifter posisjon rundt den siste tredjedelen hele tiden. Han er lynkjapp, god en-mot-en og vært veldig god til å sette sjansene, mener Thorstvedt.

Brasiliansk beist

Fotballekspertene har en siste spiller felles på listen, brasilianske Richarlison (20) som spiller for Watford.

– Han har rett og slett bare levert. Han var omtrent klar for Ajax da Watford og Marco Silva kom inn og kuppet hele greia. Han har hatt noen legendariske bommer, men han kommer rett fra brasiliansk liga og tatt Premier League-nivået kjapt, sier Thorstvedt.

Myhre er imponert over selvtilliten og hvor fort unggutten har tilpasset seg et nytt land og et nytt språk. Watford-spilleren står med fire mål og to målgivende så langt.

– Han har spilt seg til fast plass rimelig fort og det blir farlig hver gang han får ballen. Han har den brasilianske nærteknikken, men han har også kraft og vist at det er trøkk i ham. Man ser at han er offensiv og vil mye hele tiden. Sist mot Everton, da han ble felt ti minutter på overtid, holdt han på ballen og ville ta straffen selv. Det viser en selvtillit synes er veldig morsomt å se på, sier Myhre.

BRASILIANSK KRUTTØNNE: Richarlison brukte kort tid på å skaffe seg fast plass på Watford. På bildet har han Evertons Gylfi Sigurdsson bak seg under oppgjøret tidligere i november.
BRASILIANSK KRUTTØNNE: Richarlison brukte kort tid på å skaffe seg fast plass på Watford. På bildet har han Evertons Gylfi Sigurdsson bak seg under oppgjøret tidligere i november. Foto: Jason Cairnduff

Målmaskin

Myhre har tatt med Chelsea-spissen Alvaro Morata (25) på sin liste. Han sier han visste at Morata var en god målscorer etter fire sesonger i Juventus og Real Madrid, men var usikker på hvordan han skulle takle å være hovedpunktet til Chelsea-angrepet.

MÅLMASKIN: Chelseas Alvaro Morata har levert fra første kamp. Her feirer han etter scoring mot Manchester United forrige runde.
MÅLMASKIN: Chelseas Alvaro Morata har levert fra første kamp. Her feirer han etter scoring mot Manchester United forrige runde. Foto: Kirsty Wigglesworth

– Han skulle erstatte Diego Costa, Chelseas toppscorer. og skulle levere fra dag én. Det gjorde han også, da han kom inn som innbytter i første kamp med scoring og målgivende. Han har ikke sett seg tilbake siden og er garantert en av de første navnene Antonio Conte setter opp i lagoppstillingen, forklarer Myhre.

City forsterket bak

Thorstvedts eneste defensive spiller på listen er tidligere Tottenham-back Kyle Walker (27). Walker kom til Manchester City for over 450 millioner norske kroner i sommer.

– Det er jo en veldig dyr overgang, så man kan si at det bare skulle mangle. Han er blitt en viktig brikke i et veldig godt City lag, og et eksempel på hvorfor Guardiola brukte så mye penger på sidebacker. Walker står med nesten like mange målgivende (4) som han hadde hele forrige sesong (5). Han kommer i posisjoner hvor han er nærmere mål og slår derfor «lettere» innlegg. Det er en overgang som burde være sikker på grunn av pengene som ble brukt, men det finnes mange eksempler på spillere som ikke lykkes selv om det blir brukt mye penger, sier Thorstvedt.

Den siste av to defensive-spillere som er med på listen til fotballekspertene, er Manchester City-keeper Ederson.

– Han har holdt nullen fem ganger, som er én ting, men hans fysiske tilstedeværelse har imponert meg mest. Vi snakker mye om at keeperne må tåle mer i Premier League, men han har gått inn og vist at han har fysikken og den mentale tøffheten til å tåle det. Han er bare 24 år, men tar igjen der Pep Guardiola bommet i fjor med Bravo. Det er lett å bli blendet av det offensive i City, men han har en ro og et vanvittig tilslag med beina som er ekstremt viktig for Guardiola. Han er en av Premier Leagues beste, om ikke den beste, keepere så langt, sier Myhre.

KANSKJE LIGAENS BESTE: Ederson har imponert så mye i Manchester City målet at Petter Myhre mener han kanskje er Premier Leagus beste keeper. På bildet kaster han seg etter et skudd i Champions League kampen mot Shaktar Donetsk i september. Foran i blildet står Taison og David Silva med ryggen til kameraet.
KANSKJE LIGAENS BESTE: Ederson har imponert så mye i Manchester City målet at Petter Myhre mener han kanskje er Premier Leagus beste keeper. På bildet kaster han seg etter et skudd i Champions League kampen mot Shaktar Donetsk i september. Foran i blildet står Taison og David Silva med ryggen til kameraet. Foto: Paul Ellis

Solide, ikke spektakulære

Den siste spilleren på listen til Myhre er den serbiske midtbanespilleren Nemanja Matic (29).

– En ting er at han har levert veldig bra, men han var også sårt trengt. Det har vært den største akilleshælen til United i mange sesonger, spesielt etter at Carrick ble eldre. Ikke bare er han en strålende fotballspiller, men han passer han som hånd i hanske til Mourinho og Uniteds spillestil. Han har levert så bra som det mange hadde forventet da Chelsea overraskende solgte ham i sommer.

Sist ut på listen til Thorstvedt er Mikel Merino (21), som kom til Newcastle på et sesonglangt lån fra Borussia Dortmund.

– Merino har vært veldig bra for Newcaslte, selv om han har vært skadet i det siste. Han var en stor overraskelse og Newcastle kjøpte ham kjapt ut av utkjøpsklausulen. De fant ut at det er en spiller de ville ha med i mange år fremover, sier Thorstvedt.

Begge ekspertene skjønner at det er mange supportere som ville hatt andre navn og sier at det er mange andre som kunne fortjent en plass på listen.