DYR TELEFON: Nettavisen-journalist Magnus Blaker var en av de første i Norge som fikk iPhone X. Han mener telefonen er altfor dyr.
DYR TELEFON: Nettavisen-journalist Magnus Blaker var en av de første i Norge som fikk iPhone X. Han mener telefonen er altfor dyr. Foto: TV 2 hjelper deg

– iPhone X er på ingen måte verdt den høye prisen

TV 2 hjelper deg (TV 2): Teknologijournalist Magnus Blaker mener den nye telefonen er et statement.

Se innslaget på TV 2 hjelper deg på TV 2 Sumo!

Det er i år ti år siden den første iPhone-modellen ble lansert av Apple, noe som endret mobillandskapet fullstendig.

Da er det selvsagt ikke tilfeldig at selskapet nettopp slapp den nye iPhone X (10) på markedet.

Apple mener selv modellen er det største steget innen mobiltelefoner siden den første ble lansert.

Interessen er uansett enorm – også i Norge. Da telefonen ble sluppet for salg forrige uke var det kø utenfor salgsstedene, blant annet Eplehuset i Oslo sentrum.

Én av dem som sto i kø var Ruben Stabel.

– Jeg har stått i 15 timer. Jeg har ventet så lenge på denne telefonen, og jeg har veldig lyst til å være en av de første i Norge som får den, sier han.

– Det føles deilig. Det er en liten drøm som går i oppfyllelse, legger Stabel til med et smil.

Hjem-knappen er borte

Men hvor mye bedre er den nye iPhone-modellen egentlig?

Nettavisen-journalist Magnus Blaker, som var en av fire journalister i Norge som fikk et testeksemplar, tester stadig den nye telefonen.

DYR TELEFON: iPhone X koster minst 11 000 kroner.
DYR TELEFON: iPhone X koster minst 11 000 kroner.

– Det er en helt ny type skjermteknologi som gjør at kontrastene blir mye bedre enn tidligere. I tillegg går den nå helt rundt kanten hele veien, forteller han.

Det betyr at den velkjente hjem-knappen nå er borte. Om man nå vil tilbake til hovedmenyen, så må man sveipe opp fra bunnen.

– En sånn sveipebevegelse er litt uvant i starten, men det er utrolig hvor fort man blir vant til det. Etter bare et par dagers bruk, så tenkte jeg ikke over det. Det ble helt naturlig, sier Blaker.

Uten hjem-knappen har følgelig den nye modellen en ny måte å åpnes på. Ved siden av kameraet foran er det en liten sensor som gjenkjenner ansiktet ditt ved hjelp av infrarøde stråler.

I tillegg har det kommet en rekke nye kamerafunksjoner, som for eksempel å filtrere ut bakgrunnen.

STRØK: iPhone X tålte mindre juling enn flere konkurrenter i GizmoSlips test.
STRØK: iPhone X tålte mindre juling enn flere konkurrenter i GizmoSlips test.

Skjermen tåler lite

Men hvor mye tåler skjermen? Gjengen bak YouTube-kanalen GizmoSlip har gitt den nye iPhone-modellen godt med juling i sin test.

Og den imponerer ikke. Telefonen knuses flere ganger, i flere ulike fall, der andre konkurrenter som Note 8 og LG V30 «overlever».

Med en pris på minst 11 000 kroner, så er selvsagt det store spørsmålet: Er iPhone X verdt prisen?

Mobilekspert Blaker er krystallklar:

– Nei! På ingen måte! Den er cirka 4000 kroner dyrere enn iPhone 8, så her betaler du veldig mye for designet. Det er veldig dyrt, men hele telefonen er et statement, sier han.

– Du skal ha det nyeste, råeste og kuleste. Det er det du sier når du kjøper denne telefonen her. For den er ikke så veldig mye bedre enn 8-eren, men ser litt kulere ut, sier Blaker.

Se alle våre innslag på TV 2 Sumo!