TREGT NETT: Datastudentene Franz Vrolijk (til venstre) og Adrian Andersen trodde de bestilte raskt bredbånd fra NextGenTel. Sannheten var en ganske annen.
TREGT NETT: Datastudentene Franz Vrolijk (til venstre) og Adrian Andersen trodde de bestilte raskt bredbånd fra NextGenTel. Sannheten var en ganske annen. Foto: TV 2 hjelper deg

Datastudentene raser mot NextGenTel: – De bruker skitne triks for å tiltrekke seg kunder

TV 2 HJELPER DEG (TV 2): Datastudentene fikk aldri det NextGenTel lovet dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se innslaget på TV 2 hjelper deg på TV 2 Sumo!

NextGenTel lover lave priser og høy hastighet på sine nettlinjer. Men for datastudentene Franz Vrolijk og Adrian Andersen på Gjøvik ble det ikke slik i det hele tatt.

Duoen skulle bestille seg ny nettilkopling til leiligheten før skolestart i høst, og valget falt på NextGentel.

– Vi prøvde først HomeNet, som sa at leveringen fort kunne ta en måneds tid og at vi kom til å få rundt 6 Mbit/s, forteller Vrolijk.

– Det er klart, da vi da ringte NextGenTel og de sa de kunne levere på maks to uker og med den dobbelte hastigheten – noe de kunne garantere oss – så var det ingen tvil om hva vi valgte, sier Andersen.

Installasjonen ble utsatt

Bare dager etter fikk imidlertid studentene beskjed om at installeringsdatoen ville bli over en måned frem i tid.

Andersen kastet seg på telefonen til NextGenTel med en gang.

– Jeg sa at vi hadde blitt garantert leveringstid på maks to uker, men at det nå ville ta en måned. Han sa da: «Og hva har du tenkt til å gjøre med det?» Da ble jeg en smule irritert, sier Andersen .

Det ble heller ikke den siste telefonen som gutta tok til NextGenTel, for problemene hopet seg opp og ofte måtte de vente i mange timer i telefonkø.

Etter nesten to måneder ble nettet til slutt installert. Men heller ikke da var problemene ryddet av veien.

– Da nettet endelig kom, så var det så ille hastighet at vi ikke kunne gjøre noe som helst. Vi kunne omtrent ikke lese tekst, sier Vrolijk.

Løsningen ble å sette ned hastigheten til 6 Mbit/s, og det viste seg at det var umulig å sette opp hastigheten til 10-20 Mbit/s på denne linjen. Likevel hevder fortsatt NextGenTel på sine nettsider at studentene kan få en linje opptil 10-20 Mbit/s på sin adresse.

– Det er forståelig om de ikke kan levere mer enn 6 Mbit/s, men da må de være ærlige på det. Som alle konkurrentene deres er, sier Andersen.

– De har litt skitne taktikker for å dra til seg kunder, virker det som. Det synes jeg ikke om. De ljuger om det de kan levere, sier Vrolijk.

Nesten sist på kundebarometer

De to datastudentene er ikke alene om å føle seg lurt av NextGenTel.

TV 2 hjelper deg har mottatt mange klager på selskapet den siste tiden. En kjapp titt på Facebook-siden deres viser også mange klager, ofte med samme problematikk som Andersen og Vrolijk har opplevd.

NextGenTel gjør det da også dårlig på BIs kundebarometer med en 165. plass, noe som er lavest blant bredbåndsselskapene og ikke langt unna bunnen totalt sett over de vel 170 selskapene som er med.

Men hva sier egentlig NextGenTel til kritikken? Vi dro til deres hovedkontor i Bergen for å få svar på våre spørsmål, og fikk snakke med direktør for NextGenTel Privat, Roy Børsheim.

TAR SELVKRITIKK: NextGenTel-direktør Roy Børsheim (til venstre) innrømmer at selskapet ikke klarte å levere det de lovet.
TAR SELVKRITIKK: NextGenTel-direktør Roy Børsheim (til venstre) innrømmer at selskapet ikke klarte å levere det de lovet.

– Franz og Adrian ble lovet 10-20 Mbit/s, men fikk bare 6 Mbit/s. Hvorfor fikk de så lav fart?

– Først vil jeg si unnskyld til Franz og Adrian fordi vi satt forventningene for høyt på hastighet. Men den installasjonen var litt spesiell. Vi måtte ha montør på stedet, og da han forlot stedet så oppdaget vi at IT-systemene våre indikerer feil hastighet. Dermed klarte vi ikke å levere den hastigheten som vi satt forventninger om, sier Børsheim.

– De har vært dyktigere enn oss

TV 2 hjelper deg søkte imidlertid på studentenes adresse inne på NextGenTels hjemmeside forrige uke, og fikk samme beskjed som de fikk: Adressen kunne få en linje på 10-20 Mbit/s.

Slik svarer Børsheim på det:

– Når vi nå går etter systemene våre, så viser det seg at hastigheten varierer mellom 6 og 9 Mbit/s. Og altså ikke opp til 10 Mbit/s som systemene viser.

– Konkurrenten (HomeNet) sa at de lovet 5-6 Mbit/s på denne adressen. Hvorfor er ikke dere like ærlige som de?

– Vi er ærlige. Vi støtter oss på de IT-systemene som vi har.

– Så konkurrenten har et bedre IT-system?

– På akkurat dette området, så har de vært dyktigere enn oss og hatt et annet system eller måling, innrømmer Børsheim.

– Nå må det også sies at så snart vi oppdaget dette, like etter leveransen til Franz og Adrian, så tok vi kontakt med dem og gjorde dem oppmerksomme på at ytelsen ville bli lavere. Vi tilbød dem en minnelig løsning, noe de aksepterte. Vi tror at Franz og Adrian er fornøyde med den løsningen vi til slutt kom frem til, sier NextGenTel-direktøren.

– Vi hadde oppstartproblemer

Den lange ventetiden på telefonen til kundeservice forklarer selskapet slik:

– Vi startet et forbedringsprosjekt for to og et halv år siden, hvor vi ville skifte ut alle IT-systemene våre. I august og september i år var den siste fasen, og da hadde vi litt oppstartproblemer. Dessverre fikk vi da litt for mange kundehenvendelser i forhold til kapasiteten, sier Børsheim.

Angående 165. plassen på Norsk Kundebarometer, innrømmer NextGenTel at det er for dårlig.

– Det er helt klart en plassering vi ikke er fornøyd med. Men nå er det slik at hele bredbåndbransjen får dårlig score på kundebarometeret.

– Men dere er dårligst?

– Ja, denne gangen var vi det, og det er overhodet ikke en posisjon som vi er tilfredse med å være på. Vi har ambisjoner om å være vesentlig bedre fremover.

Hva så med studentene Franz og Adrian på Gjøvik?

– Løsningen blir å flytte til et sted med bedre nett og ikke NextGenTel. Det skal bli deilig å få nett som fungerer, sier Vrolijk.

Se alle våre innslag på TV 2 Sumo!