Laura (33) tok med smertestillende på ferie – risikerer dødsstraff

FRYKTER FOR LIVET: Laura Plummer sitter fengslet i en 20 kvadratmeter stor celle sammen med 25 andre kvinner, mistenkt for narkotikasmugling.
FRYKTER FOR LIVET: Laura Plummer sitter fengslet i en 20 kvadratmeter stor celle sammen med 25 andre kvinner, mistenkt for narkotikasmugling. Foto: Laura Plummer/Facebook
Laura Plummer (33) ante fred og ingen fare da hun satte seg på flyet til Egypt. Timer senere var hun kastet i fengsel, mistenkt for narkotikasmugling.

Britiske Laura Plummer (33) sitter fengslet i en 20 kvadratmeter stor celle sammen med 25 andre kvinner i Egypt, mistenkt for narkotikasmugling.

The Guardian skriver at Laura ble pågrepet på Hurghada internasjonale lufthavn 9. oktober med blant annet 290 Tramadol-piller i håndvesken.

I avhør har hun forklart at de smertestillende preparatene var til den egyptiske ektemannen hennes, som lider av store ryggsmerter.

På flyplassen skrev Laura under på et 38 sider langt dokument skrevet på arabisk, som hun trodde innebar at hun skulle bli sluppet fri.

I stedet ble hun fengslet, mistenkt for å ha forsøkt å smugle narkotika.

PÅ BYEN: Britiske medier har navngitt Lauras ektemann som Omar Caboo. Foto: Laura Plummer/Facebook
PÅ BYEN: Britiske medier har navngitt Lauras ektemann som Omar Caboo. Foto: Laura Plummer/Facebook

Sjekket ikke pillene

Lauras bror James Plummer (31) forteller The Guardian at søsteren fikk de reseptbelagte medikamentene av en kollega hjemme i Hull, etter at hun fortalte om ektemannens ryggproblemer.

– Så hun tok dem med seg. Laura sjekket ikke engang hva de var, og visste ikke engang at det var Tramadol i posen. Det var noe Naproxen også, sier han.

Medisiner på utenlandsreise:

Du må alltid kunne dokumentere at du eier reseptpliktige medisiner som du har med til eget bruk.

Reiser til land innenfor Schengen: Medisiner som inneholder narkotiske virkestoffer kan du ta med for inntil 30 dagers bruk.Du bør ha med deg en «Schengen-attest».

Reiser til land utenfor Schengen: Til personlig, medisinsk bruk kan du ta med medisiner som inneholder virkestoffer oppført på narkotikalisten (som f.eks sterke smertestillende og sovemidler) for inntil 30 dagers bruk.

Har du behov for å ta med deg legemidler for mer enn en måneds forbruk, må du ha med en legeerklæring fra lege i Norge.

Kilde: Helsenorge.no

Tramadol er et såkalt B-preparat, i likhet med for eksempel valium, paralgin forte og sovemedisiner.

Naproxen, som også er smertestillende, fås kjøpt uten resept.

James sier at familien har fått beskjed om at Laura risikerer opp mot 25 års fengsel – og i verste fall dødsstraff.

– Veldig, veldig naiv

The Guardian skriver at Laura og ektemannen, som er bosatt i Egypt, har vært gift i 18 måneder, og at Laura besøker ham mellom to og fire ganger i året.

– Det er vanskelig å få visse ting i Egypt, så hun hadde tatt med babypudder, barbergelé og barberblader, og mange slags ting. Hun var tydeligvis veldig, veldig naiv, sier broren.

REISEGLAD: Laura skal ha møtt ektemannen da hun var på ferie i Egypt for fire år siden. Foto: Laura Plummer/Facebook
REISEGLAD: Laura skal ha møtt ektemannen da hun var på ferie i Egypt for fire år siden. Foto: Laura Plummer/Facebook

Tramadol er ifølge nettstedet det mest misbrukte medikamentet i Egypt. Selv om det fås på resept i landet, blir det ofte skaffet ulovlig og brukt som et substitutt for heroin.

Frykter at hun ikke overlever

Lauras far Neville sier til Evening Standard at datteren har suicidale tanker, og at han frykter at 33-åringen ikke vil overleve et eventuelt fengselsopphold.

– Hun har alltid vært den mest lettskremte i familien. Hun takler ikke blod eller skrekk. Jeg frykter at hun forsvinner foran øynene våre. Alle vennene hennes sier at hun er utrolig hyggelig jente. Vi er en familie på åtte, og vi er alle gode, ærlige mennesker, men av oss alle er det hun som er den ærligste, sier han.

Frykter dødsstraff

Lauras mor Roberta Sinclair (63) sier til The Sun at Laura ikke visste at det var ulovlig å ta med seg medikamentene til Egypt.

– Tablettene lå i vesken hennes. Hun gjemte dem ikke. Vi har fått høre at hun risikerer opp mot 25 år i fengsel, eller dødsstraff, fortviler moren.

Torsdag skal Lauras sak opp i retten.

– Sikker på at hun er livredd

En ikke navngitt ansatt i det britiske utenriksdepartementet har jevnlig besøkt Laura i fengselet, og sier til The Guardian at departementet hjelper familien og følger rettssaken.

– Familien har sagt at det til en viss grad er bedre at hun er sammen med mange andre mennesker i en celle, enn at hun er alene, men forholdene kommer til å være ekstremt enkle, og jeg er sikker på at hun er livredd for det som er i vente, sier personen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook