Eldbjørg (83) ble sjokkert av sine første vakter som natteravn

Med en varm klem, et teppe eller hjelp til komme seg hjem blir Eldbjørg Dahling (83) fra Natteravnene ofte en reddende engel for unge mennesker sent på natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er 83 år, Norges eldste natteravn og Trondheim-mørkets bestemor. Eldbjørg Dahling har vært natteravn i et og et halvt år, og ble sjokkert da hun gikk sine første vakter nattestid i sentrum av Trondheim.

– Jeg pleier å si at jentene er utringet både oppe og nede. De har korte, korte shortser. Det kan være kaldt, men det er tydeligvis viktig med korte klær, sier hun.

Ikke mor eller bestemor

Dahling har verken barn eller barnebarn selv, noe hun i sin tid syntes var veldig trist. Nå derimot, etter å ha sett hvordan unge jenter er på natta er hun ikke like trist lenger.

– Jeg er barnløs og syntes det var trist da jeg var yngre. Men når jeg ser de jeg nå kunne vært bestemor til på natta, er jeg egentlig litt glad for at jeg ikke har barnebarn, forteller hun.

KJENT: 83-åring liker når folk kjenner henne igjen. Foto: Tryg
KJENT: 83-åring liker når folk kjenner henne igjen. Foto: Tryg

Etter stengetid

Til tross for at vakten hennes starter halv elleve på kvelden, er det ikke før utestedene stenger at jobben virkelig starter. Da kommer ungdommen ut fra utestedene og ut på gata.

– Vi har en sekk med utstyr som vi har med oss, som gummihansker og tørkerull. Vi får også bruk for oppkastposer, sier Dahling.

For 83-åringen har opplevd det meste. Jenta som er litt for full, gutten som har mistet noen og de som bare vil komme seg fortest mulig hjem. De aller fleste får en klem, et teppe og noen varme ord. Noen må ha legehjelp, noen trenger å bli fulgt til nattbussen, mens andre trenger bare noen å prate med.

  • Natteravnene er en frivillig organisasjon hvor voksne i organisert form vandrer i sentrumområder eller i lokalmiljøet på kvelds- og nattestid.
  • Natteravnenes oppgave er å være synlige og tilgjengelige, og er bygget på ideen om at dette i seg selv virker dempende på vold og skadeverk.

Kilde: Natteravnene

Blir gjenkjent

Det var helt tilfeldig at Dahling ble natteravn. Hun er med på å arrangere hyggetreff, der flere 80-åringer samles til kaffe og et foredrag om noe som skaper engasjement. Hun fikk tips om å snakke med Natteravnene.

– Jeg var på kontoret til lederen en times tid og drakk kaffe. Når jeg gikk ut så var jeg blitt natteravn, forteller 83-åringen

Nå, etter over 30 netter ute, og med en reklamefilm som går på skjermen, blir Dahling stadig gjenkjent på gata.

– Er du ute og går i kveld også du da? pleier de å si til meg. Også får jeg en klem.