KONTROVERSIELL: De færreste har et nøytralt forhold til Petter Northug.
KONTROVERSIELL: De færreste har et nøytralt forhold til Petter Northug. Foto: Johansen, Carina

– Norge behandler Northug som søppel

Petter Northug får svensk støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug vil førstkommende helg teste ut formen i Sverige i jakten på en plass på det norske landslaget til verdenscupåpningen. Skistjernen liker å spøke med svenskene. Han planlegger å gå rennene i «Tre Kronor»-drakt.

Uken etter løpene i Sverige er det nasjonal langrennsåpning på Beitostølen. Der går Northug med kniven på strupen. 31-åringen må gå svært fort om han ønsker å slå seg inn på verdenscuplaget til Norge.

Plassen på stafettlaget i OL virker utenfor rekkevidde om man skal tro landslagstrener Tor Arne Hetland.

Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson reagerer på måten Northug har blitt behandlet på i Norge.

– Petter Northug kommer til Sverige og byr opp til dans med blågul festbekledning i bagasjen. Det liker vi. Iblant får man en følelse av at det er vi i Sverige som setter mest pris på skikongen. I Norge behandles jo Norhug av og til som han var en sekk med søppel, innleder Pettersson.

– Skjerp dere
Kommentatoren peker på flere episoder for å understreke poenget sitt. Han synes det var rart at Northug, som viste stigende form, ble vraket fra den norske troppen til mini-Touren i Canada i vår. For noen uker siden slo landslagstrener Tor Arne Hetland fast at mye skulle gå galt om ikke Finn Hågen Krogh får gå ankeretappen i OL-stafetten. Kravet om at Northug må være på pallen og helst vinne et løp på Beitostølen for å gå verdenscup er også noe Pettersson synes er rart.

– Det finnes dem som mener at alt er et spill for galleriet. En utspekulert metode landslagsledelsen bruker for at Petter Northug skal tenne litt ekstra. Kanskje det. Men tillat meg å tvile en smule, skriver han.

– Petter Northug har alltid vært en like ubekvem som briljant del av norsk langrenn. Han utfordrer stadig forbundets prinsipper og snakker fritt om de mest følsomme temaene. Samtidig er han den største profilen langrenn noensinne har hatt. Det er selvsagt ren idioti å vrake Northug fra stafettlaget nå. Like dumt er det å stille for høye krav til Northug allerede neste helg. Vi prater altså om mannen med to OL-gull og 13 VM-gull. Mesterskapsspesialisten. Vinnerskallen. Fenomenet. Så la meg sende et ydmykt råd til dere nordmenn som ikke forstår hvordan man burde behandle mannen som på egenhånd har endret en hel sport: Skjerp dere. Det er respekt Petter Northug fortjener. Ingenting annet, fortsetter Pettersson.

– Trenger slike som ham
Overfor Aftenposten svarer Hetland på kritikken.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere denne kronikken til Tomas Petterson, sier Hetland og fortsetter:

– Jeg synes Tomas Pettersson skriver bra og setter langrenn i vinden, selv om han svært ofte kritiserer Norge og Norges Skiforbund. Vi trenger slike som ham.