Berget døde torsdag formiddag, opplyser familien hennes i en melding på Facebook.

«Vår kjære Grete sovnet stille inn i hjemmet klokken 9:00 i morges, med flokken sin rundt seg. Elsket og savnet.» heter det i meldingen.

Grete Berget fikk brystkreft i år 2000, og var kreftfri i hele 12 år før hun i 2012 ble rammet av brystkreft igjen.

Berget etterlater seg mann og to voksne døtre.

Statsråd i Brundtlands regjering

Den rikspolitiske karrieren startet da hun ble nestleder i AUF. Berget var deretter personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland, før hun i 1991 ble spurt av Brundtland om å bli barne- og likestillingsminister. Den jobben hadde hun fram til 1996.

Det hun kanskje særlig blir husket for, var innføringen av en egen fedrekvote ved fødselspermisjon. Hun var også den første kvinnen som fikk barn og tok ut permisjon mens hun satt som statsråd.

Etter fire påfølgende år som informasjonssjef i Arbeiderpartiet ble Berget først rådgiver og senere generalsekretær i Europabevegelsen. De siste årene jobbet hun som seniorrådgiver ved informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Åpen om kreften

Berget fikk diagnosen brystkreft i 2000. Hun startet behandling og var kreftfri i tolv år før kreften kom tilbake i 2012. Hun var selv åpen om sykdommen, og fortalte i et intervju med Dagbladet om at spredningen var så stor at det ikke lenger var håp om at hun kunne bli frisk.

– Det har vært kjent at Grete har hatt kreft. I sommer ble det bestemt at cellegiftbehandlingen skulle opphøre; det var ikke flere behandlingsalternativer. Det førte til en dramatisk endring av hennes sykdomsbilde de siste månedene og spesielt de siste ukene. Familien bruker nå tid til å ta hånd om hverandre, sier Grete Bergets mann, Per Ritzler til VG.

«Et godt og lyst menneske»
Hundrevis av mennesker har sendt inn sine kondolanser til familien på Facebook.

«Det var veldig trist å høre ❤️Kondolerer» skriver tidligere kulturminister Thorhild Widvey.

«Så trist å høre. Jeg tenker på dere.» skriver direktør i Fritt Ord. Knut Olav Åmås.

«Min medfølelse til dere alle. ❤️Grete var et godt og lyst menneske som jeg er så takknemlig for at jeg fikk kjenne.» skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Også på Twitter har flere lagt igjen en melding.

– En av de store forkjempere for kvinners rettigheter og moderne familiepolitikk er borte. Vi som nyter godt av barnehage, pappaperm og likestilling har mye å takke Grete Berget for. Hun skrev historie med sitt arbeid. Vi lover å føre arven og kampen videre, skriver nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, på Twitter.