ENDTE OPP I CHELSEA: John Obi Mikel valgte Chelsea fremfor Manchester United selv om han fikk ros av blant andre Paul Scholes, Roy Keane og Sir Alex Ferguson. På bildet takler Michael Carrick ham i en kamp fra 2007, med Paul Scholes og Carlos Tevez i bakgrunnen.
ENDTE OPP I CHELSEA: John Obi Mikel valgte Chelsea fremfor Manchester United selv om han fikk ros av blant andre Paul Scholes, Roy Keane og Sir Alex Ferguson. På bildet takler Michael Carrick ham i en kamp fra 2007, med Paul Scholes og Carlos Tevez i bakgrunnen. Foto: Andrew Yates

John Obi Mikel til Ferguson: – Sorry, jeg vil spille for Chelsea

John Obi Mikel ble beskyttet av Roy Keane, takket nei til Sir Alex Ferguson to ganger og signerte for Chelsea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Obi Mikel (30) spiller for kinesiske Tianjin TEDA, men nå forteller han om overgangen som kanskje er den mest kontroversielle overgangen i Premier Leagues historie.

I 2005 signerte daværende Lyn-spiller John Obi Mikel en kontrakt med Manchester United. Men nigerianeren fikk aldri spilt for de røde djevlene. I 2006 var Mikel plutselig Chelsea-spiller. Nå forteller han for første gang om hva som skjedde bak kulissene.

Roy Keane som livvakt

Før han signerte for noen av klubbene var Mikel på prøvespill hos Manchester United etter å ha imponert i U17-VM med Nigeria i 2003.

– Roy Keane var livvakten min. Paul Scholes og Nicky Butt prøvde alltid å sparke meg, men kunne det ikke gjøre det når Roy var der fordi han hadde drept dem, sier Mikel til The Sun.

Han forklarer at han en dag ble kalt inn på kontoret til Sir Alex Ferguson. Der fikk han vite at førstelagsspillerne hadde anbefalt Ferguson å signere ham.

Tilbudt store summer

Men United var ikke de eneste som fattet interesse for Mikel. Flere av de største klubbene i verden ønsket å få kloa i det nigerianske talentet. Mikel forteller at agenter lovet ham alt mulig rart dersom han signerte. Blant annet var det en agent som tilbød ham en koffert med 600 000 kroner dersom han signerte en kontrakt med klubben. Mikel sier han ikke husker hvilken klubb agenten representerte.

BLE IKKE LENGE: Mikel fikk bare seks kamper for Lyn før han signerte for Premier League-klubbene. Bildet tatt i et oppgjør mot Rosenborg i 2005.
BLE IKKE LENGE: Mikel fikk bare seks kamper for Lyn før han signerte for Premier League-klubbene. Bildet tatt i et oppgjør mot Rosenborg i 2005. Foto: Poppe, Cornelius

Han innrømmer at pengene fristet, men at han ble tatt hånd om av folk i det nigerianske fotballforbundet. Etter to prøvespill med Manchester United ventet Mikel i Nigeria på en telefon fra Ferguson som aldri kom.

Etter en stund fikset agenten hans et prøvespill hos Chelsea med tre andre nigerianske spillere, før han til slutt signerte en proffkontrakt med Lyn som 18-åring.

United-kontrakten

Etter bare noen få kamper for Lyn kom Ferguson tilbake. Manchester United tilbød ham en kontrakt verdt 17 millioner kroner for tre år.

Etter en prat med faren signerte Mikel kontrakten, og i 2005 ble Mikel fotografert i Manchester United-drakt på en pressekonferanse. Senere fant han ut at Lyn hadde en avtale med Chelsea om ikke å selge han til noen andre klubber.

Hemmelig møte

Chelsea hadde sett pressekonferansen på TV og blitt forbannet. Kort tid etter hadde Mikels agent satt ham på et fly til London. Mikel fortalte Premier League-sjef Sir Dave Richards at han ønsket å spille for Chelsea, og Richards skulle hjelpe Mikel.

En dag hadde Chelsea-eier Roman Abramovich organisert et møte med daværende Chelsea-manager José Mourinho. Møtet fant sted hjemme hos Mourinho, og Mikel ble fraktet dit av seks forskjellige biler.

På møtet ble han forsikret av Mourinho at han ville få spilletid og hjelpe ham utvikle seg som spiller.

Mens Mikel ventet på at ting skulle ordne seg ble han ble boende i et hus i London som Chelsea betalte for. Der ble han boende i et år, uten at han fikk spille for noen av lagene.

Signerte for Chelsea

Etter møtet med Mourinho prøvde Ferguson en siste gang å få Mikel til United ved å tilby mer penger, men uten å lykkes. Det endte med at Chelsea betalte fire millioner pund til Lyn og 12 millioner pund som kompensasjon til Manchester United.

– Jeg kommer aldri til å glemme det andre møtet med Sir Alex. Jeg hadde signert en avtale med United, men jeg måtte si til ham: «Sorry, jeg ønsker å spille for Chelsea».

Mikel forklarer at han valgte Chelsea fordi de hadde tatt vare på ham og familien hans, mens han ikke hadde hørt noe fra Manchester United etter prøvespillet.