NEKTER FOR MOTORHJELP: Fabian Cancellera er en av flere syklister som har blitt beskyldt for mekanisk juks.
NEKTER FOR MOTORHJELP: Fabian Cancellera er en av flere syklister som har blitt beskyldt for mekanisk juks. Foto: Patrick Semansky

Nye beskyldninger mot Fabian Cancellera: – Den jævelen hadde sannsynligvis en motor

Tidligere proffsyklist hevder det var vanlig med mekanisk juks før det ble satt søkelys på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fabian Cancellara måtte flere ganger i løpet av karrieren svare på beskyldninger om mekanisk doping, og selv etter at han la opp ved endt 2016-sesong, kommer det nye anklager mot den tidligere tempospesialisten – denne gangen fra den amerikanske eks-proffen Phil Gaimon.

31-åringen, som la opp som samtidig som Cancellara, skriver i selvbiografien sin fra i høst om rykket som parkerte Tom Boonen i Flandern rundt. Gaimon mener også Fabian Cancelleras seier i Milano-Sanmremo to år tidligere er mistenkelig.

– Når du ser på bildene, ser ikke akselerasjonen hans naturlig ut i det hele tatt. Han har trøbbel med å holde seg på pedalene. Den jævelen hadde sannsynligvis en motor, skriver Gaimon i biografien «Draft Animals: Living the Pro Cycling Dream (Once in a While)».

Den tidligere Garmin-Sharp- og Cannondale-rytteren sier til Cyclingnews at han mener utdraget fra boken er tatt ut av sammenheng.

– Jeg tror det skjedde noen ganger den sesongen, men så fort folk ble oppmerksomme på det, gjorde ingen det igjen. Det er et klikkagn, og til og med president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), David Lappartient, oppfører seg som dette er et stort problem han skal til bunns i, men alle på innsiden av sporten vet at det er en spøk, sier Gaimon til nettstedet.

Amerikaneren mener beskyldningene ikke er verdt et nyhetsoppslag.

– Jeg føler ikke dette er nyheter. Mitt mål med boken var å gi folk nye helter og plukke fra hverandre gamle helter. Det var alltid frustrerende for meg å se fansen elske Jens Vogit, Cancellera og Schlek-brødrene, men ikke vite hvem Alex Howes er, og de virkelige heltene jeg mener fortjente anerkjennelse, fikk det ikke. Det prøvde jeg å gjøre noe med i boken, sier han.

Cancellera er en av en rekke ryttere som har blitt beskyldt for mekanisk juks, og flere ganger har han måttet avvise påstandene, blant annet etter Flandern rundt-triumfen i 2010.

– Det er så sykt at jeg ikke har har ord for det. Jeg ønsker ikke å snakke så mye om det eller dvele ved en historie som er så dum. Jeg har aldri hatt batterier på sykkelen min. I tillegg må vel dette lage lyd? sa sveitseren i et intervju med belgiske Het Nieuwsblad i 2010.

TV 2s sykkel- og antidopingekspert Mads Kaggestad tok opp problematikken med mekanisk juks i et blogginnlegg i februar i fjor.

– Juks er mangel på karakter, styrke og vilje. I mange tilfeller er det også et resultat av dårlig påvirkning fra feil miljøer. Dessverre er motordoping et mulig bevis på at begge deler fremdeles eksisterer, og at idrettens største problem fortsatt er en misforstått oppfatning om hva idretten er - og handler om, skrev den tidligere proffsyklisten.

Det amerikanske nyhetsmagasinet «60 Minutes» kom tidligere i år med oppsiktsvekkende opplysninger i en større sak om mekanisk doping i sykkelsporten. Ifølge tidligere testsjef i det franske antidopingbyrået brukte rundt tolv ryttere motorisert doping under Tour de France i 2015.

– De siste tre-fire årene er jeg blitt fortalt om bruk av motorer. Og i 2014 sa de til meg at det var motorer. Og de fortalte meg at det er et problem. I 2015 klaget alle og sa at noe måtte gjøres, sa Jean-Pierre Verdy.