Ap og Sp støtter ikke hasteforslag om asyl

STØTTER IKKE: Leder Trygve Slagsvold Vedum er her avbildet da han talte til Senterpartiets landsstyremøte i Oslo i oktober.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STØTTER IKKE: Leder Trygve Slagsvold Vedum er her avbildet da han talte til Senterpartiets landsstyremøte i Oslo i oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Partiene vil ikke stemme for midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan når Stortinget går til votering på tirsdag. Venstre kommer til å forslå at midlertidig opphold for barn avvikles.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har bestemt oss for å ta stilling til dette spørsmålet gjennom en grundig komitébehandling. Derfor kommer vi ikke til å støtte forslaget fra SV på tirsdag, sier Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni til NTB.

Beslutningen ble fattet under partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

Heller ikke Arbeiderpartiet støtter SVs forslag, får TV 2 opplyst.

Forslaget om innføring av sårbarhetskriterier samlet partiet seg om på landsmøtet i vår. Partiet er bekymret for det høye antallet unge som i dag får midlertidig opphold.

Avklaringen innebærer at regjeringen har flertall på Stortinget for å fortsette dagens returpraksis inntil videre.

Kan bli endringer

Selv om Senterpartiet sikrer regjeringen flertall i denne omgang, kan det om kort tid likevel bli gjort endringer eller justeringer i reglene. Stortingets kommunalkomité har nemlig flere forslag om dette til behandling.

– Vi er innstilt på å se på praksisendringer knyttet til enslige mindreårige og mennesker med midlertidig opphold, sier Greni.

Hun understreker at dette gjelder både forslaget om sårbarhetskriterier fra Arbeiderpartiet og det opprinnelige forslaget om stans i returer til Afghanistan fra SV, MDG og Rødt.

På spørsmål om ikke Sps avvisning av SV-forslaget kan medføre at unge afghanere sendes ut av Norge samtidig som Stortinget vurderer å gjøre endringer i regelverket, svarer hun bekreftende.

– Men vi forventer jo at det ikke blir noen panikkhandling fra regjeringen, der den gjør noe overilt og ikke respekterer signalene fra behandlingen i Stortinget, sier Greni.

Rimelighetsvurdering

Venstre har i likhet med SV foreslått umiddelbar returstans, men går inn for at denne kun gjelder utsendelse av barn som kom alene og som henvises til internflukt i Afghanistan.

– Vi ønsker at rimelighetsvurderingen som ble fjernet av Ap, Sp og regjeringen gjeninnføres. Når vi nå ser at det er de mest sårbare som ble rammet av denne endringen håper vi Ap og Sp vil snu, sier Ketil Kjenseth (V) til TV 2.

– Jeg er svært usikker på hva Ap mener med sårbarhetskriterier all den tid partiet gikk inn for å fjerne de kriteriene og den sikkerhetsventilen som rimelighetsvurderingen er. Den skjermer typisk enslige kvinner, barn og syke og ivaretar nettopp den bekymringen som Ap sier de er opptatt av. Jeg registrerer også at NOAS har satt store spørsmålstegn til APs såkalte nye kriterier, sier Kjenseth.

Venstre kommer også til å forslå at midlertidig opphold for barn avvikles. For å styrke kompetansen og tilliten til landinfo kommer partiet også til å fremme forslag om en felles nordisk landinfo.

Har advart

Innvandringsminister Sylvi Listhaug har tidligere advart Stortinget «på det sterkeste» mot å slutte seg til forslaget fra SV om stans i alle returer til Afghanistan.

Hun mener SV-forslaget bryter med vanlig praksis for hva slags beslutninger som skal være gjenstand for politisk behandling, og har vist til at UDI og UNE avgjør asylsøknader etter grundige og individuelle vurderinger i hver sak.

– Dersom Norge stopper alle returer til Afghanistan, frykter jeg en betydelig økning i ankomstene hit. Også afghanere som allerede oppholder seg ulovlig i andre land i Europa, vil kunne finne det attraktivt å komme til Norge, advarte Listhaug.

(NTB/ TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook