SKULLE DREPES: Imran Saber er en kjent skikkelse i det kriminelle miljøet på Østlandet, ifølge påtalemyndigheten.
SKULLE DREPES: Imran Saber er en kjent skikkelse i det kriminelle miljøet på Østlandet, ifølge påtalemyndigheten. Foto: arkivfoto

Politiet hevder de ikke har funnet noe drapsmotiv:

– Man må være struts for å ikke skjønne hvorfor jeg skulle bli drept

OSLO TINGRETT (TV 2): Imran Saber sier han ikke har noe uoppgjort med Metkel Betew, som er tiltalt for drapsforsøk på Saber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Imran Saber inntok onsdag vitneboksen, i saken der Nokas-raner Metkel Betew (39) og Lars Harnes (49) er tiltalt for å ha forsøkt å drepe Saber.

Saber er sterkt kritisk til påtalemyndigheten, som hevder at de ikke har funnet noe drapsmotiv.

– Man må være en struts for å ikke skjønne hvorfor jeg skulle bli drept, sa Saber hissig til dommeren.

Han fortalte at det var fordi han leverte tilbake Munch-maleriene Skrik og Madonna, etter at disse ble stjålet i 2004.

En tabbe hos statsadvokaten førte til at Bjørn Hoen, som var tiltalt i Munch-ranet, fikk vite at det var Imran Saber som hadde levert maleriene til politiet. Dette var et hemmeligstemplet brev som Saber mener bevisst ble lekket slik at det skulle komme frem at han sto bak tilbakeleveringen.

– Kanskje jeg blir skutt etterpå

39-åringen var sterkt kritisk til påtalemyndigheten, og hevet flere ganger stemmen og hevdet at politiet har forfulgt ham over lang tid. Dette, og at rollen hans i Munch-saken ble blåst, har ført til at han stadig blir truet på livet, hevder han.

– Kanskje jeg blir skutt etterpå, kanskje jeg blir skutt i morgen, sa Saber.

Truslene mot ham har påvirket livet hans, men han ønsket ikke å utdype i retten hva slags forholdsregler han har måttet innføre for å beskytte seg selv.

– Når du har blitt truet, skutt syv ganger, folk står i garasjen din, så vet du at det ikke er et normalt liv, sa Saber.

– Gir ikke penger til lasaroner

I 2010 ble han skutt flere ganger i en bil på Jordal i Oslo. Saber hevdet i retten at det har vært en rekke drapsforsøk mot ham, som politiet ikke kjenner til.

– Jeg har blitt forsøkt drept i 2013 og 2014 også, sa Saber engasjert i retten.

Det skal også ha blitt skutt mot døren hans, men Saber hevder at politiet anklaget ham for å ha gjort dette selv. I tillegg skal han ha blitt forsøkt presset for dusørpengene etter Munch-ranet.

Han forklarte at han nektet å betale ut noen penger til de som ønsket å ta del av dusørpengene hans.

– Jeg gir ikke penger til noen lasaroner som kommer og skal presse meg for penger, sa Saber og påpekte at han hadde betalt millioner i skatt opp gjennom årene.

– Har ikke noe uoppgjort

Statsadvokat Alvar Randa spurte hva slags forhold Saber har hatt til Metkel Betew. De to har ifølge Saber vært venner siden de var små, og har møttes med jevne mellomrom.

Forholdet var ikke endret i 2015, da påtalemyndigheten mener Betew ville at Saber skulle drepes, ifølge sistnevnte.

– Jeg har ikke noe uoppgjort med ham, han har ikke noe uoppgjort med meg, sånn sett, sa Saber.

Verken Harnes eller Betew har erkjent straffskyld for drapsforbund eller drapsforsøk. De har ikke ønsket å forklare seg for politiet, men begge får muligheten til å forklare seg i retten torsdag.