Siv Jensen nekter å svare på om hun har tillit til SSB-sjefen

Finansministeren kaller inn SSB-sjef Christine Meyer til nytt møte fredag. Innrømmer at det er en krevende prosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I nærmere to timer diskuterte finansminister Siv jensen (Frp) og direktøren for Statistisk Sentralbyrå (SSB) Christine Meyer den pågående omorganiseringen av byrået.

Etter møtet snek SSB-direktøren seg ut bakveien, mens finansministeren nektet å svare på TV 2s spørsmål om hun fortsatt har tillit til Meyer.

– Har du tillit til SSB-sjef Christine Meyer?

– På dette tidspunkt er jeg mest opptatt av å gå inn i alle fakta i saken. Det er en sak mange mennesker engasjerer seg i, som mange har meninger om, og jeg skjønner det, sier Jensen til TV 2.

Hun trekker fram at SSB er leverer statistikk til mange samfunnsaktører, og at det derfor er vesentlig at de oppfattes som uavhengig og at det de leverer innbyr til tillit.

– Derfor bruker jeg den nødvendige tid og vil svare mer inngående på spørsmål når jeg er ferdig med den prosessen som pågår, sier Jensen til TV 2.

Nytt møte

Onsdag morgen var SSB-sjefen for andre gang på én uke innkalt til finansministeren for å redegjøre for omstillingsprosessen i byrået. Forrige mandag ble hun kalt inn for å orientere om arbeidet, men ingen konklusjon ble trukket. Nå har de to avtalt et nytt møte fredag.

– Jeg håper at vi i løpet av kort tid blir ferdig med denne saken, sa Jensen etter møtet. SSB-sjefen svarte pressen i en kort epost.

– Jeg har hatt et godt møte med finansminister Siv Jensen i dag. Vi har diskutert tiltak for å skape ro rundt omorganiseringsprosessen i SSB. Situasjonen er fortsatt komplisert og vi trenger noe mer tid. Jeg ser fram til å diskutere dette videre i et nytt møte med finansministeren på fredag, heter det i en e-post fra SSB-sjefen, som ikke har vært tilgjengelig for å svare på spørsmål.

Konklusjon om kort tid

SSB er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering av byrået. 25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen og få nye oppgaver, selv om de får beholde forskertittelen. En av dem er den profilerte SSB-forskeren Erling Holmøy.

– Det er mange aktører som er avhengig av det som blir levert - Storting, regjering, departementer, partene i arbeidslivet og mange andre samfunnsaktører. Jeg har valgt å gå grundig inn i dette. Det har vært en styringsdialog mellom departementet og byrået som har pågått over noe tid. Alle disse forholdene går jeg nå grundig igjennom, så ber jeg om forståelse for at jeg i dag ikke kan svære nærmere på dette enn at jeg nå holder på å sluttføredenne prosessen. Så vil jeg kunne svare mye mer utførlig på dette når jeg er ferdig.

– Hvor lang tid kan denne vurderingen forsette?

Jeg har invtert til et nytt møte fredag. Mitt håp er at vi om kort tid blir ferdig med dette, sier Jensen til TV 2.