TIDLIGERE VENNER: Dette bildet er tatt på Hyperstate i 1999, der Metkel Betew og Imran Saber var sammen. Nå er Betew tiltalt for drapsforsøk på Saber.
TIDLIGERE VENNER: Dette bildet er tatt på Hyperstate i 1999, der Metkel Betew og Imran Saber var sammen. Nå er Betew tiltalt for drapsforsøk på Saber. Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix

Slik var det hemmelige spillet for å redde Toska-venn fra likvidering

OSLO TINGRETT (TV 2): Med skjult sporingsutstyr og hemmelige overvåkning, mener politiet at de avverget et drap på Imran Saber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes (49) og NOKAS-dømte Metkel Betew (39) er i Oslo tingrett tiltalt for å planlagt å drepe Imran Saber, en kjent profil i Oslos kriminelle underverden. De er også tiltalt for å ha forsøkt å gjennomføre drapet, men dette ble stoppet av politiet.

Harnes har vært tilstede i retten siden forhandlingene startet i september. Han har langt lyst hår i en hestehale, og har en rekke tatoveringer synlig over genseren, både på halsen og hendene.

– Skulle drepe Saber

Spanere hadde over lang tid holdt oppsyn med Betew, og sett at han møtte den tidligere Bandidos-profilen. De hadde også overhørt noen av samtalene deres med avansert overvåkningsutstyr.

Harnes var også i garasjen der Saber parkerer bilen sin seks ganger, før politiet slo til og pågrep ham. Da hadde han en pistol med lyddemper og skarpe skudd i magasinet.

– Påtalemyndigheten mener han var der for å drepe Saber, men at det ikke skjedde fordi Saber var varslet av politiet om at det var noe som skjedde i garasjeanlegget, sa statsadvokat Geir Evanger i sitt innledningsforedrag.

Saber ble varslet allerede første gang Harnes var i garasjen, og ble bedt av politiet om å gå i dekning på Hotell Plaza i Oslo sentrum.

Harnes kom seg inn i garasjen med en portåpner de hadde skaffet seg. I tillegg hadde han kledd seg på en måte som ikke skulle etterlate seg biologiske spor som kunne knytte ham til drapet.

– Han hadde på seg nylon-strømpebukser på over- og underkroppen, blå plastikkhansker, finlandshette, hjelm med sort visir og svarte hansker utenpå de blå, sa Evanger.

Ville vente med politiaksjon

Han kjørte en uregistrert Vespa-moped som var påsatt sporingsutstyr av politiet. Dermed kunne de følge kjøreturene til Harnes fra en garasje på Oslo Øst, der mopeden sto, til garasjen til Saber på Sinsen.

Mens politiet forsøkte å beskytte Saber, pågikk også en skjult etterforskning mot Betew og de andre tiltalte i saken, i forbindelse med narkotikainnførsler og det politiet mener var forberedelser til et spektakulært ran mot en verditransport på Gardermoen. De ønsket egentlig å vente med å pågripe Harnes og Betew, slik at de kunne ta Betew og ranslaget på fersk gjerning under ranet.

Fordi Saber etter hvert ikke ønsket å samarbeide med politiet lenger, måtte de aksjonere mot Harnes. Han ble pågrepet i slutten av juli 2015.

Kjent person i det kriminelle miljøet

Fornærmede i saken, Imran Saber, er i likhet med de tiltalte en kjent kriminell. Han har kallenavnet «Onkel Skrue», og ble etter Nokas-ranet i 2004 kalt David Toskas finansminister.

– Saber er en kjent person i det kriminelle miljøet på Østlandet, og er også dømt for blant annet narkotikakriminalitet, sa Evanger.

Statsadvokaten viste også til at det har eksistert en trusselsituasjon rundt Saber over tid, og han har og har hatt fiender i det kriminelle miljøet. I tillegg ble han i 2010 utsatt for et drapsforsøk på Jordal i 2010, da han ble skutt flere ganger i en bil.

Hvorfor Saber skulle drepes, er likevel et mysterium for påtalemyndigheten.

– Vi kan ikke peke på noe spesifikt motiv for hvorfor Saber skulle drepes. Det kan være flere grunner til at det som skjedde, skjedde, men jeg skal ikke spekulere i det, sa Evanger.

Verken Betew eller Harnes har ønsket å forklare seg for politiet. Sistnevnte av prinsipp, en egenpålagt lov han har fulgt lenge.

– Det er et prinsipp han har hatt i alle år. Dette gjelder om det er til gunst for ham eller ikke, sa hans forsvarer, Øivind Bratlien, til TV 2 tirsdag.