DMONSTRERER: Alex Cejas viser hvordan de skuddsikre panelene kan brukes for å beskytte elever.
DMONSTRERER: Alex Cejas viser hvordan de skuddsikre panelene kan brukes for å beskytte elever. Foto: Charles Trainor Jr.

Amerikansk barneskole selger skuddsikre sekker

For 1000 kroner kan foreldre i Florida kjøpe skuddsikre paneler til barnas skolesekk. – Vil være forberedt på det verste, sier sikkerhetssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På nettsiden til barneskolen Florida Christian School kan man kjøpe skuddsikre plater som elevene kan ha i ryggsekken sin.

Dette skal beskytte elevene ved en eventuell skoleskyting.

Foreldre kan ifølge Telegraph kjøpe beskyttelsen for den nette sum av 120 dollar, som tilsvarer i underkant av 1000 norske kroner.

Bare et verktøy

George Gulla ble ifølge Miami Herald ansatt som sikkerhetssjef på skolen etter skoleskytingen på Sandy Hook i 2012.

Han påpeker at panelene «bare er et verktøy.»

– Jeg vil heller være forberedt på det verste enn å måtte si etterpå at «Wow, jeg skulle ønske vi hadde gjort dét», sier han.

Sikkerhetssjefen påpeker at panelene ikke er obligatoriske, men at det er et tilbud til de som ønsker å bruke dem. Han hevder også at skolen har fått mange gode tilbakemeldinger på initiativet.

– Det er utenfor det normale, men hva er egentlig det normale, sier han.

Øvelser mot skoleskyting

Idéen kom opp under en øvelse mot skoleskyting. I slike øvelser blir elevene oppfordret til å ha sekkene med panelene foran brystet.

Skolen benytter seg også av patruljerende sikkerhetsvakter.

Alex Cejas er mannen som står bak de skuddsikre panelene. Han har selv barn som går på Florida Christian School og de har panelene trygt plassert i sine ransler.

– Mens bøker og andre ting i ryggsekken din kan stanse en kule, er de ikke laget for å gjøre det. Jeg ville ikke satset livet mitt på det, sier han.

BESKYTTELSE: Slik blir elevene oppfordret til å beskytte seg med ranselen.
BESKYTTELSE: Slik blir elevene oppfordret til å beskytte seg med ranselen.

Ikke nytt konsept

Konseptet med skuddsikkert utstyr som skal beskytte barn mot skoleskytinger er ikke et nytt fenomen.

Etter flere skyteepisoder på skoler i USA får man nå kjøpt «skuddsikre» permer, skolesekker og annet skoleutstyr.

Det nye hos Florida Christian School er derimot at det er skolen som tilbyr utstyret til elevene. Foreldrene kan enkelt og greit skrive ut et skjema fra skolens hjemmeside og sende det med barnet sitt på skolen om de ønsker å kjøpe et skuddsikkert panel.

Skeptisk

Kenneth Trump er ekspert på sikkerhet på skoler og har vært ekspertvitne i flere saker hvor elever har blitt skadet eller drept på skolen. Han er skeptisk til tilbudet.

Trump forteller Miami Herald at en fellesnevner i sakene han har vitnet i, er at det aldri er feil i utstyr eller teknologi som er problemet, men svikt hos mennesker eller i prosedyrer.