Vipers-spillerne vil bryte menstruasjonstabu: – Vi gjør det for unge jenter

Landslagsspiller Emilie Hegh Arntzen og de andre Vipers-profilene tror åpenhet og kunnskap vil gjøre at flere unge jenter tør å snakke om menstruasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vipers leder Eliteserien, er klare for cupfinale og i ferd med å fjerne Larvik fra håndballtronen, og nå vil kristiansanderne bryte med menstabuet i norsk idrett.

De fire Vipers-profilene Emilie Hegh Arntzen, Eline Fagerheim, Karoline Olsen og Malin Aune står i bresjen for kampanjen Mensenutfordringen. Sammen med Libresse ønsker de å øke åpenheten og kunnskapen rundt menstruasjon.

– Det er først og fremst for at de yngre ikke skal synes at det er flaut. Det er i stedet for at unge jenter skal gå rundt med store smerter, være flaue og vegre seg fra å si ifra. At vi prater om det, gjør kanskje at de tør å si ifra, sier Hegh Arntzen til TV 2, og fortsetter:

– Folk kan forstå at det har en påvirkning. Det er absolutt ingen unnskyldning for ikke å prestere, men med store smerter kan det påvirke.

Vipers-spillerne har satt opp fem regler som skal gjøre det enklere for idrettslag tørre å snakke om mensen.

Vipers' fem mensenregler:

1. Bind og tamponger skal alltid være tilgjengelige.
2. Fyll på med kunnskap.
3. Snakk om mensen.
4. Innsikt i trening og mensensmerter.
5. Forståelse for at mensen påvirker forskjellig.

– Jeg tenker at man ikke skal overdrive, men kunnskap for de yngre og kanskje ikke gjøre det til et større problem enn det er, og da trenger vi åpenhet. Det er ikke noe hokuspokus. Med litt kunnskap er det ikke flaut, mener Emilie Hegh Arntzen, som var blant landslagssjef Thorir Hergeirsson utvalgte i den norske VM-troppen som ble presentert tirsdag formiddag.

Da friidrettsutøver Isabelle Pedersen kom sist i mål på 100 meter hekk under Moskva-VM for fire år siden, forklarte hun det med menstruasjonssmerter. Pedersens åpenhet har fulgt henne siden den gang, har hun fortalt.

– Den monologen jeg hadde på TV der var veldig tragikomisk, men veldig viktig for norsk idrett. Men selvfølgelig, det var ikke noe kult å komme hjem, sette seg på 21-bussen til Bislett og høre at folk kalte meg «mensenjenta», sa Pedersen da hun i fjor var med på TV 2-programmet «Best av de beste».

Fakta om menstruasjon:

• Mensen starter ved 10-16-årsalderen for de fleste.
• …og opphører rundt 52-årsalderen.
• Den varer mellom to til ti dager.
• Menssyklusen består av fire faser som påvirker kroppen forskjellig.
• Mensen består i gjennomsnitt av knapt 1 dl blod.
• Dersom man legger sammen alle dagene i livet man har mensen, så blir det hele åtte år.
Kilde: Mensenutfordringen.no

Det er nettopp slike holdninger Hegh Arntzen og Vipers-spillerne vil til livs.

– Det er akkurat det vi vil unngå, at hun skal få det stempelet bare fordi hun var åpen om det hun slet med der og da. Jeg synes det blir feil å stemple henne for noe hun er ærlig om, sier Hegh Arntzen.

23-åringen fra Skien forteller at hun selv er at hun ikke har problemer med å prestere når hun har menstruasjon, men alle er ikke like heldige.

– Det er veldig forskjellig fra spiller til spiller. Jeg har spilt med flere som sliter med å sove om nettene, har magekramper og har vondt i ryggen. For meg personlig er det ikke noe jeg har slitt med, men det er som sagt veldig forskjellig. Det kan selvfølgelig påvirke prestasjon, men det er vanskelig for meg å sette meg inn i det, for jeg har ikke slitt med det, sier Hegh Arntzen.

Jenny Smith, markedssjef i Libresse, er fornøyd med å få med det som for øyeblikket er Norges beste håndballag på kvinnesiden.

– Vi vet at økt kunnskap om mens øker unges selvtillit og dermed også deres psykiske helse. Ved å ha kjennskap til egen menssyklus, hva som skjer med kroppen og hvorfor man opplever svingninger i formen, hjelper unge i det lange løp. Kunnskap om hvordan man kan trene optimalt ved å følge kroppens menssyklus vil også bidra til en følelse av mestring, sier hun.