vålerengas nye storstue:

Stolte blindt på gamle kart – får millionregning i fleisen

Forprosjektet til Nye Jordal Amfi er kun basert på gamle kart og tegninger – fremfor fysiske undersøkelser. Det ble kostbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye Jordal Amfi, Vålerenga ishockeys nye storstue, skulle etter planen stå ferdig til sesongstart 2018, men 26. september sprakk nyheten om at arenaen blir minimum ett år forsinket.

En stor ripe i lakken for prestisjeprosjektet til det sittende byrådet, som slapp nyheten om utsettelsen 26. september.

Nå viser det seg at forsinkelsen trolig kunne vært unngått.

– Kart og tegninger fra gammelt av

I april 2016 avsluttet Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune, som er ansvarlige for byggingen, sitt forprosjekt.

Dette forprosjektet la grunnlaget for Bystyrets bevilgning av 553 millioner kroner til byggingen av Nye Jordal Amfi, to måneder senere.

På dette tidspunktet var KID oppmerksomme på at en rørlagt bekk renner gjennom en liten del av grunnflaten til hallen, men ifølge gamle kart lå denne bekken så dypt i terrenget at de ikke trengte å gjøre noe med den.

Men det stemte ikke.

For da gravingen faktisk begynte, viste det seg at røret var større og lå høyere i terrenget at de trodde. Så høyt at det må kostbare og tidkrevende ekstraarbeider til for at hallen i det hele tatt kan bygges.

Fysiske undersøkelser fra dag én kunne trolig spart kommunen og Vålerenga ishockey for dyrebare kroner – og tid.

– Den kulverten har jo ligget der i mange tiår. Hvordan kan det da plutselig bli et overraskelsesmoment, som forsinker prosjektet ett år?

– Det var ingen overraskelse for oss at det lå en kulvert under den gamle hallen. Vi hadde basert oss på kart og tegninger fra gammelt av. Men det har vist seg at den er større enn det vi kunne lese av kartene, og den lå også høyere. Dermed kom den i berøring med den nye hallen, sier direktør i KID, Eli Grimsby, til TV 2.

– Kunne man ikke gjort noe for å undersøke, og funnet ut av dette før man var helt i siste fase?

– Vi fikk vite dette i forbindelse med detaljprosjekteringen, og det er da man går inn og gjør de undersøkelsene. Det vi gjorde i forprosjektet, som ligger til grunn for bystyrets vedtak, var å basere oss på og tegninger, og kartmateriale som finnes. Det gjør man alltid i forprosjekter.

– Men dere har altså stolt på kartene, istedenfor å gjøre undersøkelser der det har vært mulig?

– Vi har opptrådt i tråd med det som er prosedyren for hvordan man gjennomfører investeringprosesser i Oslo Kommune, sier Grimsby.

TV 2 har vært i kontakt med selskapet Megger, der de forteller at fysiske undersøkelser tidlig i prosessen ville kastet nytt lys over saken.

– Ja, det hadde vært mulig. Gjennom et ankomststed til kulverten kan man føre inn en opptil 200 meter lang metallisk stakefjær, med et frekvenssignal. Så går man med en kabel-og rørdetektor over bakken, for å motta signalet fra fjæren. Dette er en teknologi som er kjent for Oslo kommune. Det vil likevel ikke være mulig å si akkurat på centimeteren hvor røret ligger, sier daglig leder i Megger, Leif Bjørge Pedersen.

Har satt av penger

KID mener de har gjort de undersøkelsene som var forventet, til tross for at bekken blir vurdert som en risikofaktor i en kvalitetssikring fra av PWC i mai 2015.

Grimsby henviser der til en usikkerhetsavsetning på 56 millioner kroner i prosjektet - som de nå må benytte seg av. Penger som kunne vært ført tilbake til kommunen, eller vært brukt til å bedre fasilitetene i nye arenaen.

– Angrer du på at dere ikke gjorde grundigere undersøkelser på et tidligere tidspunkt?

– Vi gjorde de undersøkelsene vi skulle. Vi som driver med byggeprosjekter vet at det kan oppstå utfordringer når man bygger. Uforutsette utfordringer vil kunne oppstå, og da er det viktig å håndtere det på en god måte, sier hun.

– Hva vil dette merarbeidet, og forsinkelsen koste?

– Det er vanskelig for meg å gå inn på enkeltposter. Det som er viktig for oss er å vite at vi hadde en usikkerhetsavsetning som ville slå inn dersom det oppstod uforutsette hendelser. Det ser vi jo nå, sier Grimsby.

Så hvor stor ekstrakostnaden faktisk blir er fortsatt usikkert, og det betyr at Bystyret i juni 2016 fattet et vedtak på sviktende grunnlag. Siden prosjektet nå viser seg å være dyrere og mer omfattende enn først antatt.

Gruppeleder i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg, reagerer kraftig på prosessen.

– Jeg synes det er helt utrolig at man setter i gang med å bygge en ishall over en kulvert med en bekk i – uten å vite hvor kulverten ligger, sier Lae Solberg.

Høyre krever nå fullt innsyn i prosessen for å finne ut hvor mye ekstrakostnader utsettende vil medføre.

– Vi må få alle kort på bordet for å få innsikt i hva som har gått galt.

Vålerenga frykter konkurs

Vålerenga har spilt i Furuset Forum siden Jordal Amfi ble revet i januar. Nå taper klubben store summer på forsinkelsen.

– Det er store tall vi taper på å måtte spille i Furuset Forum i en sesong til. Verst tenkelig scenario er at det går galt for klubben rett og slett, hvis vi ikke får folk som hjelper oss økonomisk neste sesong. Det blir tøft, sier daglig leder i Vålerenga Hockey, Gunnar Thøgersen, til TV 2.

Vålerenga har søkt kommunen om økonomisk kompensasjon etter forsinkelsen, men fått avslag.

Klubben føler heller ikke at de har blitt hørt i samarbeidsprosessen med kommunen om utformingen av hallen.

– Dette er jo den verst tenkelige situasjonen som kunne skje. Vi føler helt klart at vi er blitt ført bak lyset av kommunen. Det må være noen som har visst hvordan dette har vært, og sier at de ikke har visst så har de et problem, mener han.

Hevder budsjettet ikke vil sprekke

Grimsby sier at det skal være aktivitet i Nye Jordal Amfi høsten 2019, men noen konkret dato kan de ikke gi.

– Kommer dere til å klare å holde budsjett?

– Vi har gjort den vurderingen at vi mener vi skal klare å holde oss innenfor bystyrets vedtatte kostnadsramme på 553 millioner kroner. Bystyret ba oss om å samarbeide med Vålerenga i utformingen av detaljene, og det har vi også gjort. Vi har hensyntatt alle Vålerengas innspill i det som ligger til grunn. Vi ser når også på om kulverten gir noen utfordringer som gjør at vi må samarbeide ytterligere understreker Grimsby.

– Så prosjektet forsinkes ett år, Vålerenga skal få innfridd alle sine ønsker og det blir ingen budsjettsprekk. Er det det du sier?

– Om Vålerenga får alle sine ønsker oppfylt vil jo gjenstå å se. Nettopp det at man setter av en usikkerhetsavsetning gjør jo at man har noe å hente når det oppstår uforutsette forhold, avslutter Grimsby.

Men både Vålerenga og Lae Solberg frykter at de økte byggekostnadene vil gå utover kvaliteten.

– Hvis det det skjer, må byrådet komme til bystyret og be om mer penger slik at vi sikrer at dette blir et bra prosjekt til tross for at det nå har gått galt, sier Lae Solberg.

– Det baller jo på seg med kroner her, og ett sted må de jo ta det. Så det vi er redd for er at de begynner å ta fra det innvendige i hallen, sier Thøgersen, som får støtte fra opposisjonen.