Smakfull novembermiddag

Nå er det eplesesong og de norske eplene kan brukes både i middagen og som dessert. Byggotto servert med stekt laks og epler står på menyen sammen med en nydelig versjon av tilslørte bondepiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byggotto servert med stekt laks og epler

  • 175 g Sjåkgryn (byggryn fra Sjåk) eller perlebygg (middagsperler fra Holli Mølle)
  • 2 sjalottløk
  • 3 ss olje eller 2 ss smør
  • 2 dl kyllingbuljong
  • ca 2 dl eplemost
  • 2 ss finhakket gressløk
  • ca 1 dl lagret fast hvit norsk os eller parmesan
  • 1 ss smør, salt, saft av 1/2 sitron
  • ca 600 g laksefilet skinn og benfri
  • 2 ss smør
  • 2 faste epler

Slik gjør du:

Legg Sjåkgryn i bløt i kaldt vann i minst 3 timer, koketid ca 45 min. Perlebygg, skylles i kaldt vann og kokes i ca 30 min. Rens og finhakk løk og surr blank (ikke brun) i olje/ smør. Tilsett bygggryn (uten bløtevann) eller perlebygg og spe med kyllingkraft og eplemost i 2-3 omganger. Kok til grynene er møre, og til det bare så vidt er litt væske igjen. Tilsett revet ost og en spiseskje smør, og smak til med salt og sitron.

Del laksefilet i store terninger og stek i smør. Dryss på salt og pepper. Ta opp og hold de varme. Stek epler i tynne båter i smør.

Anrett byggotto i en dyp tallerken og legg over stekt laks og epler.

Tilslørte God morgen Norge piker og gutter

  • 5-6 faste norske epler
  • ca 3/4 dl sukker
  • 1/4 dl eplejuice evt. vann
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks/ rester av tørre kaker
  • evt. 1-2 ss brunt sukker, hvis brødet/kjeksen ikke er søt
  • 1-2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • 3 dl kremfløte evt. vaniljekesam/ yoghurt
  • 1 ts vaniljesukker

Del epler i båter. Kok eplebiten møre i eplejuice evt. vann tilsatt litt sitronsaft til de er møre. Smak til med sukker. Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen. Avkjøl.

Stek malt brød/kjeks, kanel og evt. litt sukker i smør. Stek gyllent på middels varme. Avkjøl. Pisk kremfløte med vaniljesukker vaniljeyoghurt/vaniljekesam røres lett opp. Legg brød, eplemos og krem lagvis i en bolle eller porsjons-glass. Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.