FÅR KRITIKK: Ståle Solbakken donerer overskuddet fra boken sin til å hjelpe foreldreløse flyktningbarn. Det faller enkelte danske politikere tungt for brystet.
FÅR KRITIKK: Ståle Solbakken donerer overskuddet fra boken sin til å hjelpe foreldreløse flyktningbarn. Det faller enkelte danske politikere tungt for brystet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Ber Solbakken slutte å forderve Danmark etter pengedonasjon til flyktningbarn

Dansk politiker liker dårlig at Ståle Solbakken blander seg inn i den danske innvandringsdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med sin nye bok «Løvehjerte» forteller Ståle Solbakken at han har besluttet å donere overskuddet fra boken til Fritidspuljen, som administreres av Dansk Flyktninghjelp. Fritidspuljen hjelper flyktningbarn med å dyrke idrett og har så langt gitt 7000 barn og unge muligheter til å delta i idrett. Nå er kassen tom, og Solbakken ønsker derfor å hjelpe.

– Jeg synes generelt at vi i Skandinavia har både plass, mer hjerterom og større muligheter til å hjelpe enn det vi gjør. Det er ikke en spesiell kritikk av Danmark, det er også slik i Norge. Vi er ikke flinke nok til å integrere våre nye landsmenn, sier Solbakken i et intervju med dansk TV 2.

– Jeg er litt forundret og skuffet over at det i Norge, Sverige og Danmark er vanskelig å komme til makten hvis man ikke fører en meget restriktiv innvandringspolitikk, sier han videre.

Det får Kenneth Kristensen Berth, som sitter på Folketinget for det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti, til å se rødt.

I et innlegg på Facebook ber han Solbakken slutte å forderve Danmark.

«Denne mannen har sitt på det tørre! Og nå donerer han overskuddet fra sin bok til fedrelandets forderv - nemlig å gjøre livet deiligere for såkalte foreldreløse flyktningbarn. Og det er ikke sitt eget lands forderv, men Danmarks. Samtidig sender han et stikk til alle de partiene som ønsker en mer restriktiv innvandringspolitikk. Kanskje Ståle Solbakken skulle blande seg helt ut av dansk innvandringspolitikk. Han kan heller bry seg om forholdene i Norge! Der er han jo statsborger», tordner Kristensen Berth.

Kommentarfeltet under Facebook-innlegget viser at Kristensen Berth har mange støttespillere.

«Tåpelige, dumme fjellape. Han har vært her i årevis og har ikke giddet å lære seg dansk. Send ham tilbake til Norge med den første Oslo-fergen», skriver en.

«Det er fint at han vil gjøre en forskjell, men han bør ikke bruke det som anledning til å kritisere Danmark for vår flyktningpolitikk. Hvis han er lei av Danmark kan han jo bare fordufte. Han vil ikke bli savnet», skriver en annen.

Den tidligere TV 2-profilen Ole Martin Årst har også kastet seg inn i debatten.

– Vi tar han gjerne tilbake når han er ferdig med å «fordærve» Danmark, skriver Årst på Twitter.

Solbakken skriver i en sms til Ekstra Bladet at han ikke ønsker å starte en ordkrig med DF-politikeren.

– Jeg føler at det er helt unødvendig. Denne mannen symboliserer nettopp nødvendigheten av å gå imot slike holdninger og ytringer, skriver Solbakken.