BØYD: Flere av hestene på gården hadde høver som var bøyd oppover. Foto: Privat
BØYD: Flere av hestene på gården hadde høver som var bøyd oppover. Foto: Privat

Hesteeier fikk fire ganger høyere straff enn ventet

To hester og tre ponnier ble grovt og langvarig vanskjøtet av eieren sin i Sande kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hesteeier i Sande i Vestfold er dømt til fengsel i ett år for ikke å ta vare på hestene sine, melder NRK.

Aktor la ned påstand om 90 dagers fengsel, men mannen ble dømt til fengsel i ett år. Han mister også retten til å holde dyr for alltid.

«Tiltalte viste ingen forståelse i retten for den årelange lidelsen han hadde påført hestene. Disse alvorlige forholdene, som medførte at to av hestene måtte avlives, så ikke ut til å bekymre tiltalte», heter det i dommen.

Hesteeieren nektet straffskyld i retten og viste til at han hadde helseproblemer. Retten mente at mannens helse ikke kunne unnskylde det manglende stellet.

– Han anket dommen på stedet. Her har det vært følelser involvert når noen har kommet fram til denne straffutmålingen. Samtidig mener hesteeieren at påstandene om tidsperioden hestene skal ha fått dårlig stell er lengre enn det som er riktig, sier mannens forsvarer, Espen Wangberg til NRK.

– Aldri sett noe så stygt tidligere

Mannen ble tiltalt for grov og langvarig vanskjøtsel av fem hester. Da forholdene ble avdekket ble to av hestene raskt avlivet etter vedtak fra Mattilsynet, grunnet dyrevernmessige forhold. De tre andre er omplassert.

Hestene hadde ikke fått tilsyn av veterinær på ti år, ifølge tiltalen, som ble tatt ut av statsadvokatene i Oslo.

– Det var veldig stygge høver og hestene var preget av vanskjøtsel over lang tid. Å la det gå flere år før det blir sett på er veldig alvorlig. Jeg har aldri sett noe så stygt tidligere, kun skrekkeksempler som er blitt vist fra andre land, har avdelingssjef i Mattilsynet Rita Aina Kvennjorde tidligere sagt til TV 2.

– Farlig område

Hovene på hestene skal stelles og skjæres hver sjette til åttende uke, men på tre av hestene var hovene så lange at de hadde vridd seg oppover.

«Flere av hestene hadde problemer med å gå og viste tegn til på smerter.», står det blant annet i Mattilsynets rapport.

I dommen påpekes det også at det ikke hadde blitt oppdaget at hestene hadde lus, og at de oppholdt seg på et farlig uteområde med glass, avfall, maskiner og hull i bakken hvor hestene kunne skade seg.

Hestene skal heller ikke ha hatt tilgang på rent vann og ferskt for. Da Mattilsynet inspiserte gården etter anmeldelsen fant de bare muggen mat og sølevann. Dyrene skal heller ikke ha hatt noe tørt sted å legge seg ned på.

– Vi begynte å grine

Det var Marianne Lund som anmeldte hesteeieren.

– Vi begynte å grine da vi så det. Den ene hesten ville bare legge seg ned fordi den hadde så lange høver, den sjangla, fortalte Marianne Lund til TV 2 etter at hun anmeldte forholdet.

Hun er selv hesteeier og fikk tilsendt et bilde fra ei jente som lurte på om det var normalt at hestene på en gård i Sande så sånn ut.