AVLYST: Her må Donald Trumps entourage fra Det hvite hus snu. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
AVLYST: Her må Donald Trumps entourage fra Det hvite hus snu. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Været satte stopper for Trumps hemmelige besøk

Donald Trump planla å besøke den demilitariserte grensesonen mellom Nord- og Sør-Korea onsdag, men dårlig vær hindret den amerikanske presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trumps helikopter hadde fløyet nesten hele turen fra Seoul, men måtte gjøre vendereis på grunn av været. Det var tåke og svært dårlig sikt området.

Et besøk til den berømte sonen som skiller de to koreanske statene har blitt en tradisjon blant amerikanske presidenter. Samtlige presidenter siden Ronald Reagan har besøkt grenseområdet – George Bush senior nøyde seg riktignok med besøket han gjennomførte mens han var Reagans visepresident – men for Trump ble det altså ikke noe av. I hvert fall ikke i denne omgang.

Vær-frustrert

Planen var å besøke sonen sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Utflukten hadde vært planlagt i lang tid, men av hensyn til sikkerheten var den ikke kjent før den ble avlyst onsdag.

– Jeg tror han er ganske frustrert over at han måtte endre planene, sier presidentens talskvinne Sarah Huckabee Sanders.

En tjenestemann i Det hvite hus sa før Trumps Asia-tur at besøkene til den strengt bevoktede grensen har blitt en klisjé.

Trump om Nord-Korea: – Et helvete ingen fortjener

Men kort tid etter det avlyste grensebesøket holdt Trump en tordentale foran Sør-Koreas nasjonalforsamling. Talen til de sørlige politikere var vel så mye myntet på naboen i nord. Han snakket om et sterkt USA som ønsker fred, men ikke frykter konfrontasjon.

– USA søker ikke konflikt eller konfrontasjon, men vi viker heller ikke unna, erklærte presidenten og redegjorde for amerikansk militær tilstedeværelse i regionen, inkludert «verdens tre største hangarskip» og «velplasserte» atomubåter, sa presidenten.

Den amerikanske presidenten ønsker å overbevise Kim Jong-un til å gi opp sitt atom- og missilprogram.

SNAKKET TIL NORD FRA SØR: Foran forsamlingslederen Chung Sye-kyun, står presidenten å snakker direkte til Nord-Korea, foran Sør-Koreas nasjonalforsamling. Foto: Lee Jin-man / Scanpix
SNAKKET TIL NORD FRA SØR: Foran forsamlingslederen Chung Sye-kyun, står presidenten å snakker direkte til Nord-Korea, foran Sør-Koreas nasjonalforsamling. Foto: Lee Jin-man / Scanpix

– Ikke undervurder oss, og ikke test oss. Vi tolererer ikke at amerikanske byer skal trues med utryddelse. Vi lar oss ikke skremme, sa han i talen natt til onsdag norsk tid.

Videre kom han med en klar beskjed, direkte til Kim Jong-un.

– Våpenet du anskaffer deg gjør deg ikke tryggere. De setter regimet i stor fare. Hvert trinn du tar ned denne mørke veien øker farene du møter. Nord-Korea er ikke det paradiset bestefaren din så for deg, det er et helvete ingen fortjener.

Gratulerte Xi

Etter besøket i Seoul er neste stopp på Trumps Asia-turné Beijing. Der er det ventet at han vil be om internasjonal hjelp til å isolere Nord-Korea. I onsdagens tale var det også rom for smiger rettet mot vertskapet som venter i Kina.

– Jeg gleder meg til å treffe president Xi, som kommer rett fra en stor politisk seier.

Flere øyenbryn ble hevet av en slik hyllest til en leder Trump tidligere har kritisert kraftig, men som kommer til å være en sentral spiller på den geopolitiske arenaen også i årene som kommer. Xi Jinping ble gjenvalgt som Kinas president på den kommunistiske partikongressen nylig.

Minnedag

Samtidig benyttet Trump anledningen til å erklære en ny nasjonal minnedag i USA. Onsdag 8. november er det 100 år siden oktoberrevolusjonen i Russland, og Trump vil gjøre dagen til minnedag for kommunismens ofre.

– I løpet av det siste århundret har totalitære kommunistregimer verden over drept over 100 millioner mennesker og utsatt utallige andre for utnytting, vold og ødeleggelser. I dag minnes vi dem som døde og alle som fortsatt lider under kommunismen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

8. november er for øvrig også årsdagens for Trumps egen seier over Hillary Clinton i fjorårets presidentvalg.

TV 2 / NTB