Folkehelseinstituttet og smittevernoverlegen i Oslo sier de har registeret fem tilfeller av personer som er smittet av Hepatitt A.

– Når det er flere tilfeller enn forventet så kaller vi det et utbrudd. Det er tilfellet i Oslo nå, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen til TV 2.

På sykehus

I alt fem menn har blitt syke siden august. Det er langt flere enn normalt, og det er alle menn som har hatt sex med menn.

Derfor tar smittevernoverlegen nå grep.

– Vi tilbyr nå alle menn som har sex med menn, ofte er det snakk om relativt ukjente menn, én vaksinedose gratis. Dette har vi formidlet til alle fastleger i byen og Olafiaklinikken, sier Steen.

En vaksinedose varer i cirka ett år, og er effektiv etter 1-2 uker etter vaksinasjon er satt.

Hepatitt A er ifølge Steen er ganske sjelden sykdom.

Det vanligste er at folk blir syke mens de har vært på ferie og ikke har vært vaksinert, og smitten skjer oftest ved inntak av forurenset mat eller drikke.

Men nå sprer altså sykdommen seg blant menn som har sex med menn.

– Vi har nesten ventet litt på dette, for det har vært flere utbrudd i Europa i det siste. Vi har hatt lignende utbrudd i Norge i 2004 og på slutten av 90-tallet, sier Steen.

En fullverdig vaksinasjon, med to doser, gir dekning i flere tiår.

Hepatitt A:

  • Hepatitt A-viruset gir akutt leverbetennelse, men oftest ingen varig skade.
  • Det finnes ingen spesifikk behandling av virusinfeksjonen.
  • Smitten skjer oftest ved forurenset drikke eller mat.
  • Det kan også smitte via oralsex og oral-anal kontakt.
  • Tid fra smitte til sykdom er 15-50 dager, oftest cirka fire uker.
  • Symptomer: Feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter, gul hud.

Kilde: Folkehelseinstiuttet

God hygiene

Flere av de som er smittet i Oslo har blitt så syke at de har blitt innlagt på sykehus. Steen vil likevel ikke si noe mer detaljert om sykdomsforløpet til de smittede.

– Hepatitt er svært sjeldent dødelig. Men i verste fall kan man få alvorlig leversvikt. De som blir ordentlig syke kan være slapp og trøtt i flere måneder etterpå. Det er alvorlig for dem det gjelder, sier Steen.

I tillegg til at smittevernoverlegen anbefaler vaksine, bes menn som har sex med menn ha god personlig hygiene i forbindelse med sex.

– Unngå direkte munn-anus-kontakt, og ubeskyttet oralsex rett etter analsex, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.