OVERVEKTIG? Denne jenta brukes til å demonstrere Swiss Clinics
OVERVEKTIG? Denne jenta brukes til å demonstrere Swiss Clinics "revolusjonerende" slankegelé Diet Fiber Gel. Foto: Swiss Clinic

Slankegelé ga testpanelet smertesjokk: – Verre enn mensen

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Nå trekker produsenten slankegeleen som som gir mageknip og kan fremme spiseforstyrrelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ååå-fy-faen.

– Å-fytti-hælvete.

– Det smaker dritt! Det er ekkel konsistens.

– Jeg har aldri vært så mye på do noen gang.

– Det er driiiitvondt, liksom.

– Det er verre enn å ha mensen.

Dette er reaksjonene fra testpanelet etter bare noen dager med Swiss Clinics «revolusjonerende» Diet Fiber Gel, «verdens første» fibergelé for slanking.

Produktet sveller i kontakt med vann – med andre ord skal geléporsjonen ese ut i magen og ta opp plass i stedet for mat, og fortrenge appetitten.

Helsekontrollen på TV 2 får fem unge kvinner i treningskollektivet «Fitnok» til å teste det ut. Da programleder Marte Spurkland møter dem etter en uke for en oppsummeringsprat, er de fremdeles ikke nådige:

– Jeg ble veldig oppblåst. Det var flere dager hvor jeg ikke orka å ha buksa helt igjen, faktisk, sier Bettine Vandås.

– Det kom mye lyder fra magen, i hvert fall, sier Jannicke Hamarsnes

TESTERE: Helsekontrollens programleder Marte Spurkland med testere Bettine Vandås, Heidi Jeanette Meborg og Jannicke Hamarsnes (v-t).
TESTERE: Helsekontrollens programleder Marte Spurkland med testere Bettine Vandås, Heidi Jeanette Meborg og Jannicke Hamarsnes (v-t). Foto: Anders Myhr Nielsen

– Det ble så mye plager at jeg ikke klarte å fullføre uken, sier Heidi Jeanette Meborg.

Ingen enkel løsning

Men hvis man er villig til å lide for vektnedgangen – tilbyr gelé som sveller i magen da noen god, kjapp løsning for den litt late slankeren?

– Nei, forteller klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen.

Hovedingrediensen glucomannan er riktignok EU-godkjent som slanketilskudd, men med et viktig forbehold som produsentene underkommuniserer i markedsføringen sin:

– Når du bruker dette tilskuddet må du i tillegg følge en energiredusert diett, sier hun.

– Endringer både i kosthold og fysisk aktivitet er nødvendig for å få noe resultat. Og studiene som EU baserer sin godkjennelse på, viser en vektnedgang opp mot 1,5 kilo, som et mulig tillegg til øvrig slanking.

– Så for å oppsummere: Dette er et slankeprodukt som maks kan gi deg halvannet kilo ekstra nedgang … hvis du allerede er på vei til å gå ned i vekt?

– Det er riktig oppsummert, sier Svendsen, og legger til:

– Disse studiene er også kortvarige, med lite data over 3 måneder. For varig vektreduksjon trenger vi lengre studier.

– Så glucomannan er ikke noe man kan ta for en lettvint løsning?

– Nei, det vil ikke ha en effekt, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen.

Spiseforstyrrelser

Fysiologisk effekt er en ting – men hva skjer med hodet, og forholdet til kropp og mat, hvis man bytter ut deler av måltidet med en liten pakke gelé?

– Hvis man er i en sårbar gruppe for spiseforstyrrelser, hvis man har et dårlig forhold til egen kropp, så kan jo dette gjøre forholdet til mat enda vanskeligere, sier psykiatrisk sykepleier Trine Wiig Hage ved Oslo universitetssykehus’ seksjon for spiseforstyrrelser.

Psykologspesialist Gro Syversen er enig:

– Reklamevideoen viser jo en normalvektig jente. Produktet selges jo åpenbart for å bli skjønn, ikke fordi det er sunt å gå ned i vekt hvis man har helseproblemer.

– Det er jo et skjønnhetsprodukt, ikke et helseprodukt, sier Hage. – Det er jo betenkelig, at når man går inn på Swiss Clinics hjemmeside så finner man produkter for tannbleking, hudpleie …og overvekt.

Trekkes fra markedet

«Det har aldri vært enklere å gå ned i vekt,» påstår Swiss Clinic. Og som Syversen påpekte: På selskapets egen YouTube-kanal får vi se en pen, tynn jente, som viser hvordan å spise slankegeleen korrekt.

– Hvis dette stemmer er det beklagelig, sier Swiss Clinic-gründer Sebastian Gordon og skylder på andre:

– Dette er fra et mediebyrå som vi ikke ønsker å jobbe med. Det er ikke vår ambisjon å selge produkter på den måten.

Gordon avviser at det er på grunn av Helsekontrollens henvendelser at produktet nå skal trekkes, men peker heller på dårlig salg:

­– Det har rett og slett ikke tatt imot slik som vi hadde håpet. Og ettersom det er et kosttilskudd er det heller ikke i tråd med det vi ønsker å selge. Vi vil heller hjelpe folk med å få bukt med sine skjønnhetsbekymringer, sier Gordon.

PFØY! Slik ser man ut i ansiktet etter å ha satt til livs en pose Diet Fiber Gel.
PFØY! Slik ser man ut i ansiktet etter å ha satt til livs en pose Diet Fiber Gel. Foto: Privat

Til påstandene om mageknip hos nesten alle Helsekontrollens testere, svarer Swiss Clinic senere i en epost:

«Personer med følsom mage kan som resultat av for mye fiber i magen oppleve små og tilfeldige problemer som f.eks. gassutvikling. Ingrediensen er godkjent og dosert i tråd med Mattilsynet og EUs forordning nr. 432/2012. Skulle man oppleve magesmerter er det ikke noe farlig, men vi anbefaler kunden da om å avbryte behandlingen. Swiss Clinic har ikke hatt noen lignende klager på produktet på det halvannet året det har vært til salgs.»