Prøv deg på Wenches tradisjonsmiddag

Raspeballer /komle /kompe/ klubb - kjært barn har mange navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uansett hva du kaller disse nydelige ballene, har du Wenches oppskrift her:

Ingredienser

  • Ca 750 g salt lammekjøttkjøtt, ev stekt flesk eller bacon og vossakorv eller annen grov pølse
  • Vann til koking
  • 200 g kalde kokte mosede poteter (2-3 store poteter)
  • 600g rå revne poteter (6-7 store poteter)
  • 1 ½ - 2 dl byggmel
  • 3-4 ss hvetemel ev fint sammalt hvete
  • 2 ts salt
  • Pepper etter smak

Grønnsaker:

  • Kålrot/ kålrotstappe, eventuelt gulrot

Slik gjør du
Kok opp vann og legg i det salte kjøttet. Kok opp på nytt, skum godt og la kjøttet trekke. Trekketiden er avhengig av størrelsen på kjøttet. Store stykker bør få trekke i 1 1/2 –2 timer og kjøtt i skiver ca. 1 time.

Knus de kokte potetene, rasp de råskrelte potetene på den fine delen av rivjernet. Er de rå potetene rike på vann, klem ut en del av vannet før mel og salt tilsettes. Melmengden avhenger av kvaliteten/fuktigheten på potetene. Deigen skal ikke være så løs at raspeballene faller fra hverandre under kokingen, men heller ikke så fast at raspeballene blir tette og tunge. Kok en prøvekake. Bruk en spiseskje dyppet i kjøttkraften og form potetblandingen til boller og legg i dem varme kjøttkraften. Kok opp og la trekke/småkoke i 25-30 min, til de er gjennomkokte.

Kålrot og evt. gulrot kokes i lettsaltet vann eller i kjøttkraften.

Kålrotstappe: Biter av kålrot kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, mos og smak til med salt, pepper, revet muskatnøtt og smør eller fløte. Rør sammen til en fyldig stappe.

Server med salt kjøtt, ev grove pølser eller stekt flesk og grønnsaker eller kålrotstappe.

Tips: Salt kjøttet selv. Enklest er det å salte kjøtt i skiver. Gni kjøttet inn med salt, bruk ca 1 dl salt pr kg kjøtt. Ønsker du «rødt/ rosa» kjøtt må til blande 1 ts nitrittsalt inn i saltet. Seltin vil også gi en svak rosa farge på kjøttet. Legg det gjerne i en frysepose , knyt igjen og legg i kjøleskapet ca 1 døgn . Skyll av saltet før det legges i gryta .