Jordskjelv på Vestlandet

– En uvanlig hendelse i Norge, sier jordskjelvekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt klokken 09.47 ristet det i grunnen i store deler av Vestlandet.

Både på Øygarden, i Bergen og flere andre steder ble det rapportert om et skjelv.

Jordskjelvekspert Volker Oye i Norsar bekrefter ovenfor Bergensavisen at dette stemmer.

Skjelvet er foreløpig målt til en styrke på 3,8 på Richters skala, opplyser Norsar, og ble lokalisert utenfor Øygarden.

– Største på 17 år på Vestlandet

Jordskjelvekspert Kuvvet Atakan sier til TV 2 at et skjelv av denne typen er en uvanlig hendelse Norge.

– Vi hadde et jordskjelv med liknende styrke i år 2000 på Vestlandet, men om du ser på landsbasis så har vi et par hendelsen av denne størrelsen i året, sier Atakan, som er professor ved institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Atakan sier årsaken sannsynligvis er en vanlig spenningsutløsningsprosess i jordskorpen langs Øygarden-forkastningen i Nordhordaland.

Ikke noe å være engstelig for

Seismolog i Norsar, Dominik Lang skriver i en pressemelding at dette er det trettende skjelvet på de siste tolv månedene som publikum har følt på kroppen og rapport inn.

– Vi har fått flere henvendelser i dag av folk som er bekymret. Selv om det føles ubehagelig, er det ikke noe å være engstelig for.

Jordskjelvet episenter var like ved Statoils store gassanlegg på Kollsnes. Dette skjelvet på Vestlandet inntraff bare dager etter jordskjelvet i Oslo, som ble målt til 2,5 på Richters skala. Det er ikke bekreftet en sammenheng mellom disse.

– Det er viktig med kunnskap om jordskjelv i Norge. Det kunne også vært hensiktsmessig å ha en beredskapsplan for jordskjelv. I de store byene bor folk tett sammen, og vi i Norge kan også oppleve større skjelv i framtiden, sier Lang.