Espen (18) tilbake på banen etter kreften:

– Jeg får cellegiftsmaken i munnen når jeg ser bildene

Fotballtalentet Espen Tveter Andresen fikk både lymfe- og blodkreft samtidig. Ett år senere er han friskmeldt og tilbake på fotballbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. november 2016 finner 17 år gamle Espen Tveter Andresen en kul på halsen mens han er på skolen. Han drar hjem og spør faren sin «pappa, hva faen er dette?». Tre uker senere får han et endelig svar fra legene på Rikshospitalet: Espen har både lymfe- og blodkreft.

– Det første jeg tenkte var at det er jævlig typisk at jeg skulle få det nå som jeg har fått debutere på A-laget og trent jevnlig med dem, forteller Tveter Andresen.

Det var Akersposten som først fortalte hans historie.

Unggutten er et lovende fotballtalent på Ullerns juniorlag. 22 mål var fasiten etter hans første juniorsesong. Premien var å få debutere på A-laget i 2. divisjon. Like etterpå får han diagnosen som snur opp ned på livet hans.

Fikk kjeft av sykepleierne
De neste månedene består av cellegiftskurer, stamcellehøsting og et helt nedbrutt immunforsvar.

– Jeg tenkte på et tidspunkt «hvor mye tåler denne kroppen?», sier Tveter Andresen.

– Jeg kjenner jeg får cellegiftsmaken i munnen når jeg ser bildene fra tiden på sykehuset, fortsetter han.

Men han er aldri redd for å dø. Det som driver han er å komme tilbake på fotballbanen.

– Det var mye av det det handlet om, det var sikkert det som pushet meg til å gjøre de lille ekstra tingene for å gjøre det enklere å komme tilbake.

– Hva slags ekstra ting?

– Ta trappene istedenfor å ta heisen for eksempel. Jeg holdt på å besvime da jeg kom på toppen, og de på sykehuset mente det var helt idiotisk, men jeg ville bli sett på som så lite syk som mulig.

Tilbake på fotballbanen etter en uke
I juni er 18-åringen ferdig med aller siste strålebehandling. Bare én uke senere er han tilbake på Ullern kunstgress.

– Det var som å bli kjent med en helt ny kropp, forteller Tveter Andresen.

TILBAKE PÅ BANEN: Espen Tveter Andersen.
TILBAKE PÅ BANEN: Espen Tveter Andersen.

Ullern-trener Ole Johan Aas er med på en av de første fotballøktene til 18-åringen.

– Han så jo fortsatt veldig syk ut, veldig lite fotballspiller ut. Han var ikke den maskinen som gikk inn på sykehuset i desember, med muskler og masse hår. Men første skuddet hans satt helt nede i hjørnet ved stolperota, mimrer Aas.

– Det var et deilig skudd, gliser unggutten ved siden av.

Målet hans er å få med seg en seriekamp i høst før sesongslutt. Den 12. oktober byttes han inn etter 70 minutter og får stående applaus av alle på stadion.

– Jeg kunne ikke brydd meg mer om de første 70 minuttene i en fotballkamp. Det var en nydelig følelse å se han gå utpå der, forteller Ullern-trener, Aas.

– Det er helt ellevilt at du klarte det under ett år etter at du fikk beskjed om at du var syk.

Vil leve av å spille fotball
Ullern-treneren har fulgt Espen gjennom hele sykdomsperioden, besøkt han på sykehuset og snakket med han på telefonen.

– I vårsesongen tapte vi mange fotballkamper. Da var Espen førstemann på telefonlista mandag morgen, rett og slett fordi han satte ting i perspektiv. Det var ikke synd på oss som tapte fotballkamper, sier Aas.

Han tror Espen på sikt kan dra nytte av det tunge året han har gått gjennom.

– Espen kommer til å sitte igjen med læring som er helt sinnssyk og nydelig å ta med ut på en fotballbane. Det er ikke et menneske i verden som er bedre forberedt på å ta et straffespark for eksempel. Det er ingen farer lenger, du har allerede opplevd den største faren i livet, sier Aas.

Espen går i dag til jenvlige kontroller og er i ferd med å bygge seg opp igjen både fysisk og som fotballspiller. Ambisjonene er de samme som før.

– Dette var bare en liten bump in the road på veien. Men jeg har de samme planene om å prøve og få spilt meg opp på A-laget. Også vil jeg gradvis jobbe meg til å kunne leve av å spille fotball. Det er selvfølgelig drømmen, sier Tveter Andresen.