TORSDAG: Vi kommer til å merke kampen mellom lavtrykk i vest og høytrykk i øst hele uken. Kart: Earthschool
TORSDAG: Vi kommer til å merke kampen mellom lavtrykk i vest og høytrykk i øst hele uken. Kart: Earthschool

Kuling, tordenbyger og mye nedbør

Resten av uken blir det heftig høstvær. Ingen slipper helt unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt var det skikkelig kaldt oppe i dalene på Østlandet og i Trøndelag.

– Folldal var kaldest i landet med minus 14,4 grader, på Røros var det minus 13,1, forteller Storm-meteorolog Olav Krogsæter.

Nå stiger temperaturen litt. Et kraftig lavtrykk ved Island trekker mild luft fra sør inn over Sør-Norge. Det blir varmere helt nord til Nordland.

– Det blir varmest på Vestlandet, på Sunnmøre kan fønvind få temperaturen opp i 10-12 grader, forteller Krogsæter.

Fra Vestlandet og nord til Nordland kommer det litt spredt nedbør i dag, i resten av Sør-Norge blir det skyet, men tørt.

– Litt lett regn ytterst på kysten, og fare for tåke morgen og kveld, forteller Krogsæter.

Det siger inn tåke også i Troms, og kommer litt regn i Lofoten. I Finnmark sørger et lavtrykk ved Kola for nordavind og snøbyger først på dagen.

Stiv kuling tirsdag

Sterk vind blir det største problemet de neste par dagene.

– Liten storm fra sør og sørøst ved Stad i dag, stiv og sterk kuling sørover til Bergen. Opp i stiv kuling i fjellet i sør, og opp i liten kuling langs kysten av Sør- og Østlandet, forteller Krogsæter.

Også i Nordland og fra Nordkapp og østover kommer vinden opp i stiv kuling utsatte steder, men i nord blåser det fra øst.

Full storm onsdag

I morgen blir Norge liggende mellom det kraftige lavtrykket vest for oss, og et høytrykk i Russland.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

– Det gir sterk vind fra sørøst og sørvest inn over oss. Onsdag kveld kommer vinden opp i liten storm på Vestlandet nord for Rogaland, full til sterk storm langs kysten av Nordfjord, advarer Krogsæter.

Sør- og Østlandet slipper unna med bris i morgen. Fra Møre og Romsdal og nordover blåser det opp i liten kuling fra sørlig retning utsatte steder.

Lavtrykket i vest sender allerede nedbør inn mot Vestlandet.

NEDBØR frem til midnatt lørdag

– Onsdag starter med regn på Vestlandet sør for Stad. Det blir en liten pause midt på dagen, før nedbøren øker på igjen fra Bergen og nordover, sier Krogsæter.

Fra Stad til Trondheimsfjorden blir det skyet, men opphold. Videre nordover til Finnmark kommer det litt nedbør i perioder.

– Finnmark får litt spredt regn langs kysten i vest først på dagen, ellers opphold. Fra om ettermiddagen blir det nedbør i hele fylket, og da kommer den som sludd og snø i de indre og østligste delene, forteller Krogsæter.

Nedbøren kommer som snø i høyfjellet også i Sør-Norge i morgen. Den sterke vind gjør at du må regne med snøfokk, dårlig sikt, og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene onsdag.

Tirsdag formiddag er alle overganger åpne. Vegvesenet melder om vinterforhold, og stedvis glatte partier både i nord og sør.

SENNALANDET nå

DOVREFJELL nå

HARDANGERVIDDA nå

Kamera: Vegvesenet

Kraftige tordenbyger torsdag

Mellom torsdag og lørdag går lavtrykket vest for oss sakte sørover.

– Lørdag kommer det til å ligge utenfor kysten av Midt-Norge, og vi får sterk vind både i Vest- og Nord-Norge hele resten av uken, forteller Krogsæter.

Torsdag blåser det stiv og sterk kuling fra Finnmark og sørover til Vestlandet. Vinden kommer fra øst i Troms og Finnmark, fra vest fra Nordland og sørover.

– I Lofoten og Vesterålen kommer vinden opp i liten storm, advarer Krogsæter.

På Sør- og Østlandet og i fjellet i Sør-Norge viser prognosene opp i liten kuling utsatte steder.

Nedbøren fortsetter også, og torsdag har hele området fra Nordland til Vestlandet kraftige byger i vente. Sør for Stad kan det komme 40-70 millimeter.

– Det er både regn og hagl i bygene, og det er fare for torden. Nedbøren kommer som som snø helt ned mot 500-700 meter, advarer Krogsæter.

Finnmark og Troms får opphold først på dagen, før det begynner å sludde og snø i de indre og østlige områdene utover ettermiddagen.

– Sør- og Østlandet får noen byger om formiddagen, som snø i fjellet og nord i dalene, sier Krogsæter.

Nedbøren gir seg etter hvert, skyene sprekker opp, og solen titter frem.

Flere byger fredag

Bygene fortsetter å komme inn fra vest på fredag.

– Det blir regn, hagl og torden fra Nordland til Vestlandet fredag også, og opp i 40-50 millimeter nedbør totalt lokalt sør for Stad, sier Krogsæter.

Temperaturen synker litt, og fredag faller nedbøren som snø helt ned mot 400-600 meter. Vinden holder seg på kuling mellom sørvest og nordvest.

Sør- og Østlandet får det skyet på fredag, og det kan komme noen byger her og der. Regn langs kysten, sludd og snø i innlandet.

– Det kommer til å blåse vestlig stiv kuling langs kysten, sier Krogsæter.

I Varanger kommer det fortsatt litt snø og sludd, og vinden holder seg på kuling fra sørøst. Ellers i Troms og Finnmark blir det opphold og bare en bris.

Bedring først i helgen

Lørdag er lavtrykket vest for oss kommet seg såpass langt sør i Norskehavet at været bedrer seg i nord.

– Fra Trondheimsfjorden og nordover blir det opphold og bris fra øst, kanskje litt snø aller lengst øst, forteller Krogsæter.

Videre sørover på Vestlandet fortsetter bygeværet, og vi får nok en dag med opp i 50 millimeter nedbør og opp i sterk kuling langs kysten.

– Sør- og Østlandet og de indre delene av Sør-Trøndelag, får opphold og en del sol lørdag, men det blåser fortsatt stiv og sterk kuling fra vest langs Sørlandskysten, sier Krogsæter.

Søndag dreier vinden på nord og svekkes, og bygeværet gir seg etter hvert sør for Stad.

– Det kommer fortsatt til å gå byger fra Stad og nordover i Nordland, og Finnmark får også litt snø. I resten av landet blir søndag en grei dag, forteller Krogsæter.