Vanskelig å finne den perfekte gaven til kjæreste, foreldre, venner eller barn? Julegaven bør jo helst være både personlig, overraskende, kanskje litt morsom og ikke altfor dyr.

Som TV 2 skrev tidligere denne uken, foregår mye av julehandelen i november. Mange handler på nett, og mange venter på Black Friday-tilbudene. TV 2 har sjekket med noen store nettbutikker hva nordmenn handler i måneden før jul.

Droner og spill

Elektronikk er en populær gave, og komplett.no er en av de største aktørene på markedet. Kompletts kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes mener det vil være mye teknologi og mindre leker under mange juletrær i år.

Komplett.nos toppliste:

1. Nintendo Switch – Super Mario Edition
2. FIFA 18
3. Samsung Galaxy S8
4. Apple iPhone
5. Apple TV 4K
6. Bose QC35 (trådløs hodetelefon)
7. GoPro HERO6
8. Sonos One (smarthøyttaler for musikkstrømming)
9. DJI Mavic Pro drone
10. Google Wifi

– Mange ønsker seg produkter hvor de både kan skape og konsumere medieinnhold (for eksempel droner og actionkameraet GoPro). Vi erfarer også at mange ønsker seg produkter innen kategorier som spill, lyd og bilde. De nyeste smarttelefonene fra Samsung og Apple er nok også høyt oppe på ønskelisten til mange, skriver Tollnes i en epost til TV 2.

FLOTT, MEN DYR: Sonys hodetelefoner koster 3800 kroner. Foto: Sony
FLOTT, MEN DYR: Sonys hodetelefoner koster 3800 kroner. Foto: Sony

Stiftelsen Elektronikkbransjen har kåret hodetelefoner fra Sony til årets julegave. Sony WH-1000XM2 er trådløse og har aktiv støydemping pluss en funksjon som gjør at lydinnstillinger og støykanselleringer tilpasses etter omgivelsene. Med en pris på 3800 kroner er imidlertid dette en gave for de med et relativt romslig gavebudsjett.

Sporty gaver

Sportsutstyr er en annen julegaveslager. Alt fra ullundertøy til ski er flotte julegaver, og sportskjeden XXL kan fortelle at felleski ligger høyt på deres salgslister.

Felleski eller skinski gjorde sitt inntog på markedet for noen år siden og har blitt svært populære fordi man slipper å smøre dem. Skiene har feller integrert i sålen. Dette er et slags teppe som gjør at man får feste i motbakkene.

TEKNOSKO: Altra IQ måler løpsfrekvens, trykkbelastning og løpestil. Prisen er 2499 kroner. Foto: XXL
TEKNOSKO: Altra IQ måler løpsfrekvens, trykkbelastning og løpestil. Prisen er 2499 kroner. Foto: XXL

XXLs storselgere:

- Sportsteknologi – droner, pulsklokker og aktivitetsbånd, Altra IQ løpesko
- Turutstyr – soveposer for vinter, hodelykter, knivsett og kikkert
- Felleski
- Surf akebrett og snowriders
- Smøreur
- Hockey bordspill
- Ullundertøy – spesielt Airnet
- Tova tøfler til hele familien
- Julegaver til våre firbente – leker og godbiter

Teknologi er også tungt inne på sportsfronten. Både sportsklokker, pulsklokker, droner og løpesko med sensorer som synkroniserer data med klokker og telefoner går unna i høyt tempo før jul, forteller Tolle Grøterud i XXL.

Han er også stolt over tøflene fra Tova, hvor produksjon i Mongolia sørger for levebrød til 100 mongolske familier.

Hardt eller mykt

En annen het julegave er klokker, tipser Sigrid Dalberg-Krajewski i Zalando.

– For både kvinner og menn anbefaler vi klokker i presang, noe som var en storselger i fjor og som forventes å bli det i år også. Harde pakker er alltid en hit under granen, mener Dalberg-Krajewski.

Zalando er en stor aktør på nett innen sko, klær og tilbehør. Er man på utkikk etter en myk pakke, anbefaler selskapet strikkeklær og tilbehør i fine materialer som kashmir og ull både til kvinner og menn.

ELEGANT: Klokker er populære julegaver, opplyser Zalando. Denne smartklokken fra Fossil koster 2695 kroner. Foto: Zalando
ELEGANT: Klokker er populære julegaver, opplyser Zalando. Denne smartklokken fra Fossil koster 2695 kroner. Foto: Zalando

– Om man vil slå på stortromma, kan man satse på reisedetaljer som reisevesker og weekendbags – hvorfor ikke i kombinasjon med en liten utenlandstur? spør Sigrid Dalberg-Krajewski.

Vibrerende egg

Romantiske eller småfrekke gaver kan også gjøre stor lykke hos din utkårede. Kondomeriet har et stort utvalg av produkter som setter en spiss på samlivet.

For å korte ned ventetiden til jul, har Kondomeriet en julekalender for voksne. For 799 kroner får du en liten overraskelse hver dag i adventen. Reklamen lover alt fra sexleketøy og morosaker fra vibratorer til massasjeoljer.

Assisterende butikksjef Stine Syversen (29) på Kondomeriet på Karl Johan sier det ikke er så stor forskjell på det menn og kvinner handler hos henne.

VOKSENGAVER: Stine Syversen på Kondomeriet kan friste med en rekke produkter som piffer opp samlivet. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
VOKSENGAVER: Stine Syversen på Kondomeriet kan friste med en rekke produkter som piffer opp samlivet. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– I år har vi stor tro på vår egen produktserie Mer Lyst, sier Syversen, og viser fram håndjern med pels, g-punktvibratorer og vibrerende egg med fjernkontroll.

I førjulstiden går det ekstra mye morogaver og spiselige produkter som penispasta og godteritruser.

– Vi har de mest spennende gavene, ler butikksjefen.

Håndlagde gaver

Er du ute etter en spesiell gave, kan det lønne seg å sjekke noen av de mindre nisjebutikkene. Mange spesialbutikker har gode nettløsninger. Vil du for eksempel skjemme bort far med en god skjeggolje eller en flott barbersåpe i treskål, har Dapper det du trenger.

SKJEGGOLJE: Et velpleid skjedd gjør mannen glad. Foto: dapper.no
SKJEGGOLJE: Et velpleid skjedd gjør mannen glad. Foto: dapper.no

Fruen i huset vil muligens sette pris på et skjerf eller kanskje en ullgenser som ikke er kjøpt i en kjedebutikk. I så fall kan Ensemble være et alternativ. Epla har et stort utvalg av håndlagde smykker, klær og pyntegjenstander.

Om du ikke er så opptatt av materielle ting og heller vil gi en gave som hjelper verden, kan kanskje en kalender fra WWF være noe å tenke på. 2018-kalenderen fra WWF prydes av bilder av dyreunger fra tolv ulike arter.

«Skal disse ungene ha et håp om å overleve, trenger de hjelp. For selv om en dyremor kan oppdra sin unge, kan hun ikke redde det fra for krypskyting, avskoging og klimaendringer», skriver WWF om julegavetipset.

Barnepass

Opplevelser er også i skuddet. Det er aldri feil å spandere en middag på sin kjære eller gi et kinogavekort til nevøen. Ungdommer kan gi bort barnepass eller tilby seg å måke bestefars oppkjørsel. Et gavekort på Vinmonopolet er lett å sende i posten og vil glede de fleste voksne som har «alt».

FOR DE SPESIELT INTERESSERTE: Et fuglerede i sølv fra Tiffany & Co. Prisen er heftige 10.000 dollar. Foto: tiffany.com
FOR DE SPESIELT INTERESSERTE: Et fuglerede i sølv fra Tiffany & Co. Prisen er heftige 10.000 dollar. Foto: tiffany.com

Er du virkelig i beit for hva du skal finne på til din kjære og attpåtil har en velfylt bankkonto, kan kanskje den eksklusive forretningen Tiffany & Co. være et alternativ. De har en helt ny serie produkter de kaller «Everyday Objects». Dette er altså hverdagsartikler i luksusutførelse.

For eksempel kan man kjøpe en blikkboks utført i sølv med et lag gull på innsiden. Boksen koster 1000 dollar, eller drøyt 8100 kroner. Hvis du virkelig vil slå på stortromma, er det også mulig å bestille et lite fuglerede i sølv med porselensegg. Da må du imidlertid ut med 10.000 dollar, det vil si noe over 81.000 kroner.