gjerningsmannen ble skutt tre ganger:

Da Stephen (55) hørte skuddene i Texas hentet han sitt eget våpen

Mannen som skjøt og drepte 26 personer i en kirke i Texas, ble skutt to ganger av en tidligere våpeninstruktør før han skjøt seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene i Texas bekrefter mandag at gjerningsmannen Devin Patrick Kelley (26) var påført tre skuddskader.

Ett av treffene «samsvarer med en selvpåført skuddskade», opplyser Freeman Martin, som leder direktoratet for samfunnssikkerhet i Texas.

De to andre skuddene kom fra 55 år gamle Stephen Willeford, som hentet fram geværet sitt fra våpenskapet da han hørte skytingen i kirken like ved der han bor.

Løp over gaten

– Jeg hørte en rekke skudd i rask rekkefølge og visste at hvert av de skuddene var rettet mot noen, at det ikke var snakk om tilfeldig avfyrte skudd, sier Willeford i et TV-intervju.

Etter å ha ladet geværet, løp han barbeint over gaten mot kirken.

– Han så meg, og jeg så ham. Jeg tok dekning bak en bil. Jeg vet at jeg traff ham. Han satte seg inn i bilen sin og skjøt flere skudd gjennom sidevinduet. Da vinduet gikk ned, skjøt jeg mot ham igjen, forklarer 55-åringen, som har jobbet som instruktør i våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Da Kelley kjørte bort, stoppet Willeford en bil og fortalte hva som hadde skjedd. Sammen tok de opp jakten etter Kelley.

– Han hoppet inn i bilen og sa «Han har nettopp skutt i kirken. Vi må stoppe ham», forteller sjåføren 27 år gamle Johnnie Langendorff.

En nabo beskriver Willeford som «en ivrig våpensamler, en bra kar».

Tre våpen

Ifølge myndighetene hadde 26 år gamle Kelley med seg ett gevær og to pistoler da han angrep baptistkirken og avfyrte minst 450 skudd. 26 mennesker i alderen 18 måneder til 77 år ble drept. I tillegg ble 20 personer såret. For ti av dem er tilstanden fortsatt kritisk.

En Ruger AR-556 rifle ble funnet på åstedet, mens pistolene – en Glock 9 millimeter og en Ruger .22-kaliber – ble funnet i Kelleys bil. Han hadde selv kjøpt alle tre våpnene og eide i tillegg et fjerde våpen. De var kjøpt inn i Texas og nabostaten Colorado mellom 2014 og 2017.

Dom ble ikke meldt inn

I 2012 dømte en militær domstol Kelley for familievold, og han ble senere avskjediget i unåde.

Han måtte sone ett år i fengsel for å ha overfalt og tatt kvelertak på ekskona. Han skal også ha slått sønnen hennes så kraftig at han ble påført kraniebrudd.

Med en voldsdom på rullebladet skulle han ikke ha bestått bakgrunnssjekken som gjøres av våpenkjøpere, men dommen ble aldri meldt inn til det føderale politiet FBI. Luftforsvarets stabssjef og ministeren med ansvar for våpengrenen har bedt om en gjennomgang av saken.

– Luftforsvaret skal også foreta en grundig gjennomgang av sine databaser for å sikre at andre saker er korrekt rapportert inn, sier talskvinne Ann Stefanek.

(©NTB / TV 2)