USKYLDIG: Alexander Legkov har aldri testet positivt for doping og bedyrer sin uskyld.
USKYLDIG: Alexander Legkov har aldri testet positivt for doping og bedyrer sin uskyld. Foto: Alexander Zemlianichenko

Legkov bedyrer sin uskyld i åpent brev

Alexander Legkov går til angrep på IOC i sin første uttalelse etter livstidsdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IOC bestemte seg forrige uke for å utestenge russiske stjerner på livstid fra OL. En av dem var langrennsesset Alexander Legkov.

I et åpent brev på nettsidene til det russiske skiforbundet og advokatbyrået Wieschemann, uttaler Legkov seg for første gang om dommen, som også fører til at han strippes for sin gullmedalje i Sotsji-OL.

– Det tok lang tid for meg å finne ordene som kan beskrive hva jeg føler, åpner russeren i brevet.

Legkov har aldri levert en positiv dopingprøve, men WADA-granskingen ledet av Richard McLaren fant ut at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

Den russiske utøveren bedyrer imidlertid sin uskyld og stiller store spørsmål ved dommen:

– I nyere tid har jeg blitt testet mer enn 150 ganger. I 2013 vant jeg 50-kilometer fellesstarten i Oslo og vi hadde det samme løpet der som i Sotsji 2014, og jeg ble testet som ren i Europa. Jeg vet, og konkurrentene mine vet, at jeg kan vinne et rent løp, og jeg vet at de kan vinne et rent løp, skriver han i brevet.

– Vi var hos CAS som meddelte at bevisene ikke holdt, men det ga IOC blaffen i.

Han peker på det faktum at stoffene han ble tatt for, ville ha slått ut på en test:

– I de månedene før Sotsji hvor IOC anklager meg for å ha benyttet meg av den såkalte «cocktailen», var jeg uten unntak i Europa og ikke i Russland, og jeg ble testet nitten ganger. Om jeg hadde benyttet meg av den cocktailen, ville jeg ha blitt oppdaget, skriver Legkov.

Russeren avslutter brevet med en utvetydig erklæring:

– Jeg er Alexander Gennadjewitsj Legkov, skiløper, vinner av gullmedaljen i 50 kilometer fellesstart i OL i Sotsji 2014 og min medalje er ren. Jeg går med hevet hode og vil kjempe for min sak.