Gro Hammerseng-Edin: – Disse bør med i VM-troppen

TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin har avgjort hvem som bør med av keeperne og tatt med en VM-joker. Sjekk Hammerseng-Edins VM-tropp her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se VM-uttaket direkte på TV 2 Sportens Facebook-side og TV2.no tirsdag kl. 11.30

Se flere av de VM-uttatte profilene når Storhamar møter Vipers Kristiansand i NM-semifinale på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra kl. 20.15 tirsdag

Tirsdag klokken 11.30 presenterer landslagssjef Thorir Hergeirsson troppen til VM i Tyskland i desember.

På oppfordring for TV 2 Sporten har håndballekspert Gro Hammerseng-Edin tatt ut de spillerne hun mener bør være med i Thorir Hergeirssons VM-tropp.

TOK UT TROPPEN: Gro Hammerseng-Edin tok ut de hun mener fortjener plass i VM-troppen.
TOK UT TROPPEN: Gro Hammerseng-Edin tok ut de hun mener fortjener plass i VM-troppen. Foto: Ruud, Vidar

– Blant denne utvalgte gjengen er det noen som i mine øyne er selvskrevne i troppen. Spillere som har prestert godt over tid, som er i form og som ikke minst representerer en form for stamme i laget. Dette er blant andre Camilla Herrem, Nora Mørk, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Amanda Kurtovic. Kari Aalvik Grimsbø er vanligvis også en av disse, men på grunn av at hun har vært ute med skade i sommer og derfor har gått glipp av oppstarten på årets sesong, er hun ikke like selvskreven som hun ellers ville ha vært. Jeg velger å ta henne med fordi hun tilsynelatende virker å være tilbake for fullt, forklarer Gro Hammerseng-Edin overfor TV 2 Sporten.

Håndballeksperten mener Thorir Hergeirsson har et luksusproblem på keeperplassen:

– Hun er den spilleren som har vunnet flest gull for Norges. Hun har autoritet i målet og jeg har troen på at hun kan være en sentral bidragsyter i Norges gulljakt. Katrine Lunde velger jeg å ta med fordi jeg har sett henne levere på høyt nivå i den første halvdelen av sesongen, både i hjemlig serie, i Champions League og i landslagsdrakten. Hun ser skarp, sulten og målrettet ut i blikket. Jeg liker det jeg ser. Hun har også en egen evne til å bruke erfaringen sin og kroppspråket sitt til lagets fordel. Autoritær og en vinnerskalle med tyngde. Norges landslagstrenere har et luksusproblem i denne målvaktsdiskusjonen, for uansett hvem de velger vil det bli et fantastisk bra målvaktsteam, konstaterer hun.

Disse valgte Gro Hammerseng-Edin å ta ut i sin VM-tropp:

Målvakter:
Kari Aalvik Grimsbø
Katrine Lunde

Bakspillere:
Nora Mørk
Veronica E. Kristiansen
Stine Bredal Oftedal
Emilie Hegh Arntzen
Amanda Kurtovic
Tonje Løseth (NY)
Linn Jørum Sulland
Silje Waade
Jeanett E. Kristiansen (NY)

Kantspillere:
Camilla Herrem
Sanna Solberg
Malin Aune

Linjespillere:
Heidi Løke
Kari Brattset (NY)

Videre begrunner Gro Hammerseng-Edin sitt uttak slik:

– Silje Solberg vil definitivt ikke være noe dårlig valg. Dette er en hard nøtt å knekke, for de er alle tre sterke kandidater, men om jeg skulle velge i dag, så hadde jeg altså gått for Kari og Katrine, forteller hun, og fortsetter:

– Linjespillerne er i mine øyne et enkelt valg. Kari Brattset fordi hun har vært god over tid, spiller begge veier og har gjort seg fortjent til plassen slik jeg ser det. Hun har grepet sjansen når hun har fått den. Hun er kjapt oppe i kontrafasen, noe jeg har stor sans for, mener den tidligere VM-vinneren.

Veteranen Heidi Løke er selvskreven i Hammerseng-Edins VM-tropp.

– Heidi Løke skal definitivt med på mitt uttak. Selv på kun åtti prosent av sin kapasitet hadde jeg valgt henne. Hun er i god nok form allerede, og jeg blir ikke forundret om hun hever seg enda et hakk opp fram til mesterskapsstart. Heidi er i tillegg en viktig bidragsyter i form av hennes positive innstilling og tøffhet i skallen. Jeg tipper at hun også er en som tør å snakke med både trenerteamet og medspillere om det skulle være nødvendig. Hun hører med i stammen som jeg beskrev innledningsvis, begrunner hun.

– Vilde Mortensen Ingstad har gjort det bra i Esbjerg og er et bra alternativ til troppen, men jeg velger Heidi og Kari, slår hun fast.

Sulland uttatt som bakspiller
Hammerseng-Edin valgte kun å ta med en ren høyre kantspiller.

– Jeg har kun valgt en ren høyre kantspiller, Malin Aune. Marit R. Jacobsen har ikke spilt seg ut på noen måte, men her måtte jeg velge en av dem for å åpne opp for en ekstra plass på høyre bakspillerposisjon, og da falt det på Aune. Amanda Kurtovic kan spille både kant, høyre bakspiller-posisjon samt i midten, mener den tidligere landslagsspilleren.

Før hun fortsetter:

– Linn Jørum Sulland er primært uttatt som bakspiller, men kan også om nødvendig ta noen minutter på kanten. (Det samme gjelder Nora) Jeg mener at Linn har prestert såpass bra hittill i år at hun fortjener en plass, det blir på bekostning av Stine R. Skogrand, som definitivt også er en god spiller, men det må tas vanskelige valg mellom flere gode spillere på flere posisjoner, og i dette tilfellet faller Skogrand ut. Jeg prioriterer distanseskuddkvalitetene til Linn inn i laget framfor en mellomdistanseskytter til i Skogrand. Linn kan gå inn å være kald på sju meters merket og hun er god å ha dersom vi sliter med å komme nærme nok mål for å få avfyrt skudd.

– Tonje Løseth er med her fordi jeg er opptatt av å ha flere alternativer i midtforsvaret som blir viktig for Norge å få opp på et høyt nivå defensivt. Det er et stort «hull» som skal fylles etter Marit Malm Frafjord, og her har vi ikke altfor mange kandidater å velge mellom, men jeg tenker at det bør være minst fire spillere som er komfortable i en 3er rolle, altså midtforsvaret, mener hun.

– Slik jeg ser det er det i min tropp Kari Brattset, Veronica E. Kristiansen, Emilie H. Arntzen og Tonje Løseth. Silje Waade er primært med som forsvarsspiller på høyre 2er.

– Jeanett Kristiansen har jeg tatt med fordi jeg synes hun har vist en fin utvikling, hun har en enorm fysikk og fart som kan passe godt inn dersom Norge skal forsøke å være laget med størst fart. Hun er i tillegg en flerposisjonspiller. Det svinger en del i prestasjonene hennes fortsatt, men jeg kan tillate meg å ta med en spiller som skal være med å få erfaring og som kan være et friskt pust med sine ekstremkvaliteter.

– Store gullfavoritter
Håndballeksperten mener Norge en av de store gullfavorittene i VM.

– Jeg har stor tro på dette norske mannskapet og ser de som en av favorittene til å ta gullet, men jeg er samtidig klar over at det er flere andre sterke kandidater. Noe av det jeg er aller mest spent på er hvor gode Norge klarer å være i forsvarsspillet sitt. Målvaktsteamet har jeg store forventinger til, men det er snakk om et samarbeid som skal fungere og det hele henger sammen.

– Offensivt har Norge definitivt kapasitet til å være best i verden, jeg håper også på å få se at de tar opp kampen om å være det beste kontringslaget.

– Trenerteamet har hatt en evne til å overraske med minst en spiller som omgivelsene ikke har regnet med å se på listen, hos meg er det flere spillere som har vært høyaktuelle for troppen. Både Emilie Kristensen, Kristine Breistøl og for eksempel Betina Riegelhuth er dyktige spillere som kan tilføre et norsk landslag verdifulle kvaliteter, men med bakgrunn i hvem som har fått sjansen de siste samlingene og fått muligheten til å samspille med resten av gjengen er de ikke med denne gangen. Den eneste som får et slags «wildcard» av meg er Linn Jørum Sulland som har bøttevis av erfaring i landslagsdrakten og kjenner systemet godt fra før, avslutter Gro Hammerseng-Edin.