AVSLØRER LØNNEN: Ståle Solbakken avslører hva spillerne i FC København tjener.
AVSLØRER LØNNEN: Ståle Solbakken avslører hva spillerne i FC København tjener. Foto: Ruud, Vidar

Solbakken avslører: – Dette tjener spillerne i FC København

Ståle Solbakken avslører hva spillerne tjener i FC København. Selv klarer han seg på hundre kroner i uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i boken «Løvehjerte», ført i pennen av den danske journalisten Peter Sloth, at Ståle Solbakken tar for seg hvor mye spillerne i den danske storklubben FC København tjener.

Nordmannen hevder at enkelte spillere i FC København tjener omtrent like mye som en som sitter i kassen på en lavprisbutikk.

– Lønningene blant FC Københavns Superliga-spillere varierer fra det en kassemedarbeider tjener i et supermarkdet, og opp til en del millioner kroner i året, forteller Solbakken i boken, før han forklarer lønnpolitikken i klubben:

– I bunnen av lønnshierarkiet har man det man kan kalle «rookie­kategorien». Den utgjøres av de yngste spillerne som nettopp er hentet opp i førstelagstroppen. Ifølge avtalen skal spillerne tjene et visst beløp om man er fulltidsprofesjonell i Superligaen, og det beløpet er rundt 300.000 kroner i året, forklarer han.

– De beste tjener seks millioner
De beste spillerne i klubben kan imidlertid tredoble minstelønnen.

– Vi har en del spillere som har årslønninger på rundt tre millioner kroner, inkluder bonuser for mesterskap, turneringsseire og resultater i Europa. Og så har vi troppens lønnsledende spillere. Gjør vi det godt i Mesterligaen, og vinner seriemesterskapet, så tjener de best betalte rundt fem til seks millioner kroner i året, inkludert bonuser. Det finnes mange eksempler på unge og uerfarne spillere som har vært ansatt på relativt lavtlønnede kontrakter, men som raskt ble stamspillere i troppen, sier han.

– Mathias «Zanka» Jørgensen og Andreas Cornelius er noen av dem. Det går selvfølgelig ikke at noen av spillerne som presterer på det høyeste nivået ligger på minstelønnen, selv om de er unge. Derfor er det slik i FCK, at hvis månedslønnen ligger for lavt i forhold til prestasjoner, så blir spillerne innkalt til nye forhandlinger. Det er i alles interesse, også arbeidsgiveren, at spilleren får den lønnen han fortjener, slår han fast.

– Klarer meg på hundre kroner i uken
Selv om Ståle Solbakken selv ifølge danske medier tjener rundt sju-åtte millioner kroner i året på å være trener for FC København, så hevder nordmannen at han klarer seg på en hundrelapp i uken.

– Familien bor fremdeles i det samme huset jeg kjøpte før jeg ble «rik», og jeg bruker svært lite penger i hverdagen. Folk vil nok mene at jeg lever spartansk. Det mener min kone i hvert fall. Nå, når jeg bor alene i København, så klarer jeg meg på en hundrelapp i uken, hvis jeg ikke har gjester. Jeg spiser til daglig på treningsanlegget og henter en sjelden gang en pizza eller noe i byen. Elektronikk, gadgets, og alle slike ting, det bruker jeg stort sett ingen penger på, konkluderer han.